Cartoful prezintă un risc crescut de îmbolnăvire a culturilor de tomate deoarece, făcând parte din aceeași familie, au boli comune, precum mană, Alternaria, Phytophthora. În plus, concurează pentru aceiași nutrienți în sol, iar gândacul de colorado este un dăunător care devorează cu aceeași plăcere și tomatele și cartoful.
Porumbul e periculos în vecinătatea tomatelor, deoarece le poate infesta cu viermele sfredelitor (Helicoverpa zea), un dăunător care afectează toate organele tomatelor, de la flori la tulpini.
Feniculul e un caz interesant de antipatie între plante. În cazul de față, feniculul secretă în sol o serie de substanțe care inhibă dezvoltarea mai multor plante, printre care și tomatele. Deci feniculul nu are ce căuta în venicnătatea tomatelor!
Varza și alte plante înrudite precum broccoli, conopidă, kale sunt mari consumatoare de apă și nutrienți, făcând o concurență feroce tomatelor. În final, dacă acest tip de plante sunt cultivate în vecinătatea tomatelor, ambele culturi vor și de slabă calitate.
Vinetele și ardeii au multe boli comune, virale ori fungice. Ideal e ca aceste culturi să fie plasate la distanțe cât mai mari și, în niciun caz, intercalate!
Rozmarinul (și unele dintre plantele aromatice lemnoase), cu origini mediteraneene, nu fac rău tomatelor, dar au cu totul alte cerințe față de apă și sol. Astfel, rozmarinul pur și simplu nu se dezvoltă în condițiile optime pentru tomate.