Gard belgian, înainte de tăieri
Gard belgian, înainte de tăieri
Gard belgian, după tăieri
Gard belgian, după tăieri
Ramuri vegetative curbate, pentru a încuraja transformarea lor în ramuri de rod
Ramuri vegetative curbate, pentru a încuraja transformarea lor în ramuri de rod
  1.  În anul 5, un gard belgian este deja bine format, cu geometria finalizată, după cum se vede și în imaginile de mai sus.
  2. Tăierile în gardul belgian de măr, la acestă vârstă, urmează regulile generale de tăiere la măr, cu câteva mici nuanțe.
  3. Înainte de a continua să citiți, analizați cu atenție imaginile atașate acestui articol, pentru a vedea cum se transformă gardul după tăiere.
  4. Așadar, e important să corectăm creșterile care alterează geometria structurii, adică să înlăturăm lăstarii vegetativi viguroși, în special pe cei cu creștere verticală.
  5. Sau o altă soluție e să-i curbați - așa cum am făcut noi cu mai mulți lăstari de pe vârf - condiținându-i, în acest mod, să se transforme în ramuri de rod. Vedeți foto.
  6. Adică, peste două sezoane, aceste ramuri, care ar fi trebuit eliminate, vor purta rod.
  7. Rețineți că roadele produse pe aceste ramuri curbate vor fi deosebit de mari și frumoase, întrucât vor fi mai bine alimentate cu sevă decât cele care cresc, în mod obișnuit, pe ramuri de ordinul III și IV.
  8. În rest, tăierile mai trebuie să urmărească scurtări de echilibrare ale ramurilor de rod, apreciind puterea de acestora de hrănire a fructelor.
  9. Și cam asta e!