Cum îngrijim mușcatele
  1. Muşcatele (sau Pelargonium) pot fi cultivate atât în grădină, cât şi în ghivece şi jardiniere. Diferenţa de principiu ar fi aceea că speciile cultivate în grădină sunt, de regulă, mai mari. Dar dacă puneţi specii pitice în grădină şi specii cu talie mare în ghivece, nu-i mare grozăvie, pentru că cele pitice, datorită lărgimii, vor creşte mai mari, iar cele înalte, datorită strâmtorării, nu vor mai creşte la fel ca în grădină.
  2. În continuare ne vom referi cum să aveţi grijă de muşcatele din ghiveci, pentru că, în cazul celor din grădină, este mai simplu. Muşcatele din ghivece trebuie scoase afară primăvara, însă după ce a trecut pericolul brumelor, adică pe la mijlocul lui aprilie sau, mai sigur, la începutul lui mai.
  3. Ghivecele sau jardinierele trebuie ţinute la lumină intensă, rezistând foarte bine chiar şi în soare direct.
  4. Trebuie udate de 2-3 ori pe săptămână, în funcţie de cât de repede se usucă substratul. Trebuie să ţineţi cont de faptul că, deşi trebuie menţinut reavăn pământul, asta nu înseamnă că trebuie să le înecaţi. Muşcatele nu sunt plante de baltă!
  5. O regulă care se aplică tuturor plantelor: mușcatele nu trebuie udate în timpul arşiţei, pentru că le veţi arde. Ideal este să le udaţi dimineaţa sau seara târziu, pentru a le scuti de stresul termic.
  6. Evitați contactul apei cu florile, deoarece apa le deteriorează.
  7. Din aprilie până în septembrie administrați un îngrăşământ lichid, respectând dozele indicate. Există, în comerţ, chiar îngrăşământ special pentru muşcate, dar dacă nu găsiţi, puteţi cumpăra îngrăşământ pentru plante cu flori, fiind şi acesta foarte bun.
  8. Toamna, înainte de îngheţ, plantele mari, viguroase, trebuie duse în casă, în camere răcoroase, cât mai apropiate de fereastră. Iarna, muşcatele trebuie udate maxim o dată pe lună sau chiar mai rar. Să nu vă fie milă de ele, pentru că lor aşa le place! Acest tratament din timpul iernii garantează o înflorire abundentă şi timpurie în anul care urmează.
  9. De pe la sfârşitul lui februarie începeţi să udaţi planta (2 ori pe săptămână), pentru a stimula intrarea în vegetaţie. Totodată, tăiaţi ramurile bătrâne la 3 ochiuri, pentru a favoriza îndesirea ramurilor.

Avertizări și ponturi

  • Dacă vă trece prin minte să le ţineţi peste iarnă în pivniță, părăsiţi gândul! Datorită lipsei luminii, cât şi umidităţii ridicate vor putrezi până în primăvară.