Monstera
  1. Preferă lumina puternică, însă fără soare direct, caz în care îi apar arsuri. Vara o veţi uda săptămânal, iar iarna o dată la 10-15 zile. Pe timpul iernii o ajutaţi foarte mult, să reziste uscăciunii din case, dacă îi pulverizaţi frunzele cu apă la temperatura camerei.
  2. Trebuie transplantată anual, la sfârşitul iernii, atât timp cât dimensiunile vă permit acest lucru. Atunci când dimensiunile mari nu vă mai permit acest lucru, este suficientă şi o surfaţare, primăvara şi toamna.
  3. Fiind o liană, este absolut necesară tutorarea lăstarilor, pe măsură ce aceştia cresc. Tutorarea se poate face cu ajutorul unui băţ învelit cu muşchi sau chiar cânepă, pe acesta conducându-se lăstarii tineri.
  4. Înmulţirea monsterei se realizează prin butăşirea părţilor de tulpină, primăvara.
  5. Bine îngrijită poate ajunge la dimensiuni de 1,5m anvergură şi 3m înălţime, putând atinge vârsta de 10-15 ani.
  6. Nu prea are boli şi dăunători specifici, datorită şi acidului oxalic pe care aceasta îl conţine.

Atenționări și ponturi

  • Frunzele de monstera, înainte de a atinge maturitatea, sunt neperforate şi nedecupate. Dacă planta nu primește lumină suficientă pot rămâne neperforate.
  • Cu excepția fructelor, monstera conține acid oxalic, o substanță foarte toxică. Aveţi grijă, aşadar, să nu fie prea la „îndemâna” copiilor mici.
  • Ca majorităţii plantelor, din mai până în septembrie este indicat să-i administraţi un îngrăşământ pentru plante verzi.
  • Dacă vreţi să-i faceţi un mare bine, ştergeţi-i frunzele, măcar lunar, cu un burete umezit cu bere.