Toată familia citricelor: lămâi, portocali, mandarini etc.
Asia de sud-est.
Persistente, de 10-20 cm lungime, ovale, late, lucioase, verde-închis.
Apar primăvara şi vara. Sunt albe sau purpurii, cu parfum inconfundabil, urmate iarna de fructele pe care toată lumea le recunoaşte.
Pământ de grădină necalcaros, amestecat cu nisip şi turbă.
Primăvara, îngrăşămând organic încorporat în substrat prin surfaţare. În timpul creşterii, îngrăşământ pentru citrice, bogat în potasiu, o dată la două udări.
Pulverizaţi frunzişul între două udări, mai ales iarna, când temperatura depăşeşte 15°C.
O dată la 10-15 zile iarna, iar vara o dată pe săptămână, dar fără să permiteţi ca apa să băltească în ghiveci, deoarecel rădăcinile citricelor putrezesc foarte uşor în condiţii de exces de umiditate. Apa prea rece şi cea dedurizată provoacă căderea frunzelor.
Iarna, în interior, lângă o fereastră orientată spre vest, iar vara afară, în plin soare.
La sfârşitul iernii, dacă talia plantei o permite. Dacă nu e suficientă doar surfaţarea. Începeţi să administraţi îngrăşăminte abia după o lună de la transplantare.
Pănă la 3 metri, în ghiveci.
Foarte uşor, prin seminţe, însă plantele obţinute produc foarte puţine fructe. Plantele obţinute din seminţe pot fi folosite ca portaltoi. Altoirea se poate face prin oculaţie, în mai, sau în despicătură, în aprilie ori septembrie.
Au nevoie de o perioadă de frig, iarna, foarte bine delimitată pentru a induce înflorirea în anul următor. Aşezaţi plantra într-o seră sau balcon, dar ferită de îngheţ. Ca la orice pom fructifer, sunt necesare tăieri anuale de formare şi fructificare.
În ghiveci, pe puţin 10 ani.
Sfaturi
- Aşezaţi palntele în vase cu rotile, facilitând astfel mutarea acestora.
- Nu folosiţi recipiente cu rezervă de apă, deoarece citricelor nu le place să stea cu degetele în apă.