Ce să mâncați şi ce nu în timpul sarcinii

Ce să mâncaţi în timpul sarcinii

  • Alimente bogate în proteine, omega 3, zinc, acid folic, calciu, vitamina B12, fier:
  • Carne slabă: pui, curcan, vită;
  • Pește cu un conținut redus de mercur: somon, ton conservat, homar etc.- o dată pe săptămână;
  • Produse lactate pasteurizate;
  • Ouă fierte;
  • Nuci, alune, migdale (în cantități moderate);
  • Leguminoase (linte, mazăre, fasole, bob etc.);
  • Cereale integrale (ovăzul e de bază în această perioadă: bogat în fibre, fier și vitamine din grupa B);
  • Legume cu frunze verzi (ex: spanac, salată, urzici);
  • Fructe proaspete;
  • Tofu;
  • Fructe uscate (smochine, mango, curmale, prune etc.);
  • Semințe;
  • Broccoli, avocado (în cantități moderate);

Evitați categoric în timpul sarcinii:

  • Alcoolul, tutunul, mezelurile, cofeina în exces (din cafea, ceai, băuturi carbogazoase și ciocolată); sunt permise 2 cești de cafea pe zi, dimineața (în primele 3 luni de sarcină e bine să fie eliminată complet)
  • Alimentele crude sau gătite insuficient (ouă, fructe de mare, carne, sushi).
  • Aspartamul (îndulcitorul pe care îl găsiți pe etichete camuflat și în denumiri ca „aminozahar”, „nutrasweet” sau „canderel”);
  • Carne de rechin, peștele spadă, macroul, scrumbia (gătite sau crude), pentru că au un conținut ridicat de mercur;
  • Brânzeturi moi (cu mucegai) și lactate nepasteurizate;
  • Hamburgerul din comerț (conține carne decongelată și reîncălzită ce poate dezvolta bacterii foarte periculoase);
  • Prea mult ficat de pasăre sau porc (vitamina A conţinută, în exces, poate dăuna fătului);
  • Uleiul de pește (deși adesea recomandat în alte cazuri, aici, dacă e combinat cu grăsimile esențiale omega-3, poate cauza sângerări nazale și apariția sângelui în urină);
  • Semințele de in (de evitat și în primele luni după naștere);
  • Ceaiul (anumite plante pot provoca reacții alergice puternice, de aceea cereți sfatul medicului).

Recomandări pentru o dietă sănătoasă

  1. Mâncați bine, nu mult!
  2. Nu folosiți poftele pentru a vă justifica alegerile alimentare nepotrivite!
  3. Un plus de 300-500 de calorii pe zi sunt suficiente (200 calorii, în trimestrul al doilea de sarcină, 500 de calorii în cel de-al treilea trimestru).
  4. Dacă faceți exerciții fizice în mod regulat, veți opta pentru un plus de 500 de calorii, dacă nu aveți această obișnuință, sunt suficiente 300 de calorii.
  5. Adăugați încă două gustări sănătoase celor trei mese regulate ale zilei.
  6. Expuneți-vă la soare 20-30 de minute, 2-3 zile pe săptămână, pentru necesarul de vitamina D.
  7. Luați și suplimente, însă numai la recomandarea medicului care vă urmărește sarcina!

Cum se calculează aportul caloric zilnic pentru o gravidă

  1. 10% - alimente bogate în proteine (din care jumătate de origine animală, jumătate de origine vegetală);
  2. 35% - alimente cu grăsimi (fructe oleaginoase, unt, uleiuri, lactate);
  3. 55% alimente bogate în carbohidrați (cartof, cereale, produse de panificație etc.)

Creșterea în greutate din perioada gravidității

  1. Femeile subponderale ar trebui să ia în greutate între 12 și 17 kg.
  2. Femeile cu o greutate normală – în medie 14 kg.
  3. Femeile supraponderale - nu mai mult de 7 - 11 kg.

Indicații

  1. Greutatea mamei determină greutatea fătului. Prea puțin sau prea mult poate dăuna atât dvs., cât și copilului.
  2. O creștere în greutate mai mică decât cea indicată mai sus poate determina la copii o greutate mai mică la naștere. Acest lucru poate însemna o întârziere în dezvoltarea copiilor.
  3. În cazul în care mama nu câștigă suficient în greutate, fătul poate rămâne mic, pentru a proteja corpul mamei.
  4. Mâncați cât mai puțin sărat, mai ales dacă ați luat prea mult în greutate și aveți și tensiunea arterială crescută.