Ce să mâncaţi în timpul sarcinii
- Alimente bogate în proteine, omega 3, zinc, acid folic, calciu, vitamina B12, fier:
- Carne slabă: pui, curcan, vită;
- Pește cu un conținut redus de mercur: somon, ton conservat, homar etc.- o dată pe săptămână;
- Produse lactate pasteurizate;
- Ouă fierte;
- Nuci, alune, migdale (în cantități moderate);
- Leguminoase (linte, mazăre, fasole, bob etc.);
- Cereale integrale (ovăzul e de bază în această perioadă: bogat în fibre, fier și vitamine din grupa B);
- Legume cu frunze verzi (ex: spanac, salată, urzici);
- Fructe proaspete;
- Tofu;
- Fructe uscate (smochine, mango, curmale, prune etc.);
- Semințe;
- Broccoli, avocado (în cantități moderate);
Evitați categoric în timpul sarcinii:
- Alcoolul, tutunul, mezelurile, cofeina în exces (din cafea, ceai, băuturi carbogazoase și ciocolată); sunt permise 2 cești de cafea pe zi, dimineața (în primele 3 luni de sarcină e bine să fie eliminată complet)
- Alimentele crude sau gătite insuficient (ouă, fructe de mare, carne, sushi).
- Aspartamul (îndulcitorul pe care îl găsiți pe etichete camuflat și în denumiri ca „aminozahar”, „nutrasweet” sau „canderel”);
- Carne de rechin, peștele spadă, macroul, scrumbia (gătite sau crude), pentru că au un conținut ridicat de mercur;
- Brânzeturi moi (cu mucegai) și lactate nepasteurizate;
- Hamburgerul din comerț (conține carne decongelată și reîncălzită ce poate dezvolta bacterii foarte periculoase);
- Prea mult ficat de pasăre sau porc (vitamina A conţinută, în exces, poate dăuna fătului);
- Uleiul de pește (deși adesea recomandat în alte cazuri, aici, dacă e combinat cu grăsimile esențiale omega-3, poate cauza sângerări nazale și apariția sângelui în urină);
- Semințele de in (de evitat și în primele luni după naștere);
- Ceaiul (anumite plante pot provoca reacții alergice puternice, de aceea cereți sfatul medicului).
Recomandări pentru o dietă sănătoasă
-
Mâncați bine, nu mult!
-
Nu folosiți poftele pentru a vă justifica alegerile alimentare nepotrivite!
-
Un plus de 300-500 de calorii pe zi sunt suficiente (200 calorii, în trimestrul al doilea de sarcină, 500 de calorii în cel de-al treilea trimestru).
-
Dacă faceți exerciții fizice în mod regulat, veți opta pentru un plus de 500 de calorii, dacă nu aveți această obișnuință, sunt suficiente 300 de calorii.
-
Adăugați încă două gustări sănătoase celor trei mese regulate ale zilei.
-
Expuneți-vă la soare 20-30 de minute, 2-3 zile pe săptămână, pentru necesarul de vitamina D.
-
Luați și suplimente, însă numai la recomandarea medicului care vă urmărește sarcina!
Cum se calculează aportul caloric zilnic pentru o gravidă
-
10% - alimente bogate în proteine (din care jumătate de origine animală, jumătate de origine vegetală);
-
35% - alimente cu grăsimi (fructe oleaginoase, unt, uleiuri, lactate);
-
55% alimente bogate în carbohidrați (cartof, cereale, produse de panificație etc.)
Creșterea în greutate din perioada gravidității
-
Femeile subponderale ar trebui să ia în greutate între 12 și 17 kg.
-
Femeile cu o greutate normală – în medie 14 kg.
-
Femeile supraponderale - nu mai mult de 7 - 11 kg.
Indicații
-
Greutatea mamei determină greutatea fătului. Prea puțin sau prea mult poate dăuna atât dvs., cât și copilului.
-
O creștere în greutate mai mică decât cea indicată mai sus poate determina la copii o greutate mai mică la naștere. Acest lucru poate însemna o întârziere în dezvoltarea copiilor.
-
În cazul în care mama nu câștigă suficient în greutate, fătul poate rămâne mic, pentru a proteja corpul mamei.
-
Mâncați cât mai puțin sărat, mai ales dacă ați luat prea mult în greutate și aveți și tensiunea arterială crescută.