Bătrânii de la țară, care postesc și mănâncă natural îmbătrânesc mai frumoși și trăiesc mai mult.
Bătrânii de la țară, care postesc și mănâncă natural îmbătrânesc mai frumoși și trăiesc mai mult.

Postul în accepțiune medicală

  1. În accepțiune medicală actuală, prin post se înțeleg perioade de abținere totală de la mâncare, pe durate de minimum 12 ore.
  2. Postul este diferențiat în două forme principale: postul intermitent (2 zile pe săptămână ori o zi da, una nu) și postul periodic (durează mai multe zile, repetat la fiecare 2 sau mai multe săptămâni).
  3. Studii recente au demonstrat că postul reduce vătămările oxidative ale celulelor organismului, inflamațiile, reechilibrează metabolismul și protejează sănătatea celulară.
  4. De subliniat este că postul este altceva decât restricția calorică, ce presupune limitarea numărului de calorii asimilate, dar în care se păstrează frecvența meselor.

Postul creștin

  1. Timp de 1500 de ani, regula de post în lumea creștină a fost relativ similară.
  2. După Reformă, bisericile protestante au renunțat treptat la post.
  3. Postul a dăinuit, totuși, în Occident până în secolul al XX-lea datorită Bisericii Catolice. Însă la Conciliul II Vatican (1962-1965) regula de postire s-a modificat atât de mult, încât aproape se pote spune că s-a renunțat la post.
  4. În prezent, în Biserica Ortodoxă este în uz o regulă de postire care se apropie cel mai mult de cea a creștinismului primelor secole. Este postul practicat la mănăstiri și modul în care posteau bunicile noastre.

Postul și îmbătrânirea

  1. Din studiile care au analizat efectele postului asupra organismului s-a dedus faptul să procesul de îmbătrânire este frânat dacă în dietă sunt introduse perioade de „înfometare controlată”.
  2. De asemenea, postul la vârstă înaintată are și rolul de a întârzia o serie de boli asociate procesului de îmbătrânire.

Postul și cancerul

  1. Există studii care arată să postul are aplicații atât în prevenirea cancerului, cât și în tratamentul acestuia.
  2. Se crede că postul oferă protecție împotriva cancerului atât prin aceea că limitează deteriorarea ADN-ului, cât și prin accelerarea morții celulelor precanceroase și blocarea carcinogenezei.
  3. Studii efectuate pe șoareci cu tumori cancerigene au arătat că atunci când chimioterapia este asociată cu postul, efectele secundare ale tratamentului sunt mai reduse.
  4. De asemenea, în unele forme de cancer la șoareci, postul s-a dovedit la fel de eficient ca și chimioterapia.
  5. Totuși, ideea (destul de populară) că postul prelungit pe săptămâni ar putea să vindece cancerul este doar parțial adevărată, posibil aplicabilă în cazul unor tipuri de cancer, dar în mod cert nu se aplică la toate tipurile de cancer.

Postul, inflamațiile și hipertensiunea

  1. Este demonstrat că un post de lungă durată (1-3 săptămâni) calmează inflamațiile provocate de artrita reumatoidă. Totuși, trebuie reținut că, după ce se revine la dieta obișnuită, inflamația reapare, dar poate fi împiedicată printr-o dietă vegetariană.
  2. S-a dovedit că perioadele de post îndelungat ori numai cu apă au efecte benefice pentru reglarea hipertensiunii.

Postul și sindromul metabolic

  1. Postul periodic poate corecta multiple aspecte ale sindromului metabolic (crește sensibilitatea la insulină, stimulează lipoliza și reduce presiunea sângelui).
  2. Un regim de post ce alternează o zi cu mâncare și una fără a reduce grăsimea din corp, scade presiunea sângelui și îmbunătățește metabolismul glucozei.
  3. Un studiu din 2011 ce a urmărit persoane supraponderale care, timp de 6 luni, au postit 2 zile pe săptămână (mâncând doar 500 - 600 calorii) au pierdut grăsime abdominală, au cunoscut o îmbunătățire a sensibilității la insulină și o scădere a presiunii sangvine.

Atenție

  1. Oamenii tineri și cei sănătoși pot practica postul după propria rezistență, dar cu măsură.
  2. În cazul suferinzilor și al bătrânilor, este întotdeauna recomandat avizul medicului