Cum se recoltează zmeura şi ce facem cu tufa după recoltare
Zmeurul cu un singur val de rodire
  1. Zmeura se recoltează la fiecare 3-4 zile.
  2. Zmeura coaptă e cea care se desprinde cu uşurinţă. Nu trebuie să trageţi de ea.
  3. Fructele trebuie puse imediat în frigider, deoarece mucegăiesc foarte uşor.
  4. Pentru o păstrare mai îndelungată, presăraţi zahăr deasupra zmeurei.
  5. După ce aţi cules toată zmeura, tăiaţi toate tulpinile care au avut fructe, de la nivelul solului, fără a lăsa cioturi.
  6. Tulpinile care au rodit nu vor mai face fructe.
  7. În anul următor, fructele vor apărea pe lăstarii tineri.
  8. Avantajul îndepărtării tulpinilor epuizate, imediat după recoltare, rezultă atât din reducerea riscului proliferării unor boli şi dăunători, cât şi din faptul că primăvara se vor tăia mai greu, deoarece între timp se vor lemnifica.
Zmeurul remontant (cu rodire repetată)
  1. Spre deosebire de zmeurul obişnuit, zmeurul cu rodire repetată fructifică şi în septembrie, pe vârful lăstarilor de anul I.
  2. Vârfurile care au purtat fructele trebuie scurtate după recoltare, deoarece oricum sunt expuse degerăturilor ori vor produce fructe de calitate slabă. 
  3. În anul următor, fructele vor apărea sub nivelul tăieturii şi vor fi mai frumoase.
conținut sponsorizat