Calypso
Preț: 198 LeiRoz amar
Preț: 199 LeiKandil Sinap
Preț: 198 LeiNovembra
Preț: 169 LeiNectarin pitic
Preț: 179 LeiBoambe de Cotnari
Preț: 189 Lei
De ce ne îmbătăm când bem vin
- Din cauza alcoolului pe care acesta îl conține, desigur!
- Așa încât, putem spune că nu vinul, ci alcoolul din vin produce starea de beție! (Oricât de prețioasă ar părea, această afirmație ne va ajuta în continuare să ne lămurim cum stau lucrurile.)
- Dacă alcoolul este camuflat sub dulceața vinului, sigur că vinul va fi băut mai cu poftă și în cantitate mai mare, fapt care conduce, implicit, la o acumulare mai mare de alcool în organism. (Și mai departe știți cum continuă povestea!)
- La noi, de regulă, mâncărurile proaste se asociază cu vinurile dulci ori demidulci, băute în cantități mari, ceea ce înseamnă și cantități mari de alcool introduse în corp, furișate pe lângă dulceața vinului.
- Nu trebuie înțeles că vinul dulce ar fi rău. În definitiv, e o chestiune de gust. Însă, foarte adesea, sub dulceața unui vin, se dosesc defecte care, în mod obișnuit, ar face ca acel vin să nu mai poată fi vândut.
- Ca să fie clar: vinul dulce poate fi obținut și pe căi naturale, cinstite, cum sunt vinurile aromatizate ori licoroase, care pot avea până la 22% alcool, dar și pe căi necinstite (și ilegale) prin adaos de zahăr sau, și mai grav, cu adaos de zahăr și alcool.
Cum se bea vinul, ca să nu ducă la beție
- Combinația ideală este cea dintre vinurile seci (roșii sau albe) și mâncărurile consistente.
- Vinul niciodată nu se dă „peste cap”, ci se savurează.
- Vinul nu se bea niciodată pe stomacul gol, pentru că imediat se va instala starea de beție.
- Vinul nu se bea pentru hidratare ori ca înlocuitor de răcoritoare.
Se pare totuși că...
Există un vin care induce starea de beție mai repede decât altele, chiar consumat în cantități reduse. Este vorba despre șampanie (vinurile spumante). Explicația ar fi aceea că bulele de gaz grăbesc transferul alcoolului în sânge, motiv pentru care și starea de amețeală se instalează mai rapid.