Ce flori pot fi mâncate?
Ce flori pot fi mâncate?
Ce flori pot fi mâncate?
Ce flori pot fi mâncate?
Ce flori pot fi mâncate?

Principii

  1. Nu toate florile sunt comestibile.
  2. Partea comestibilă, de regulă, se rezumă la petale.
  3. Este exact ca la ciuperci, unele sunt comestibile altele chiar otrăvitoare.
  4. Unele flori sunt foarte toxice, chiar periculoase pentru sănătate, chiar dacă arată atrăgător şi miros frumos.
  5. Consumaţi şi gătiţi doar florile care sunt recunoscute sigur ca fiind comestibile.
  6. Nu vă asumaţi niciodată vreun risc în această privinţă.

Când se culeg florile

  1. În principiu, florile ce urmează a fi consumate, se culeg în prima parte a vieţii lor, după ce au atins maturitatea, dar înainte de polenizare.
  2. Se culeg dimineaţa, după ce se evaporă roua, deoarece excesul de umezeală le poate afecta gustul şi mirosul după cules.
  3. Pot fi culese şi seara, după ce se răcoreşte atmosfera.

Cum se pregătesc pentru consum proaspăt

  1. Fiecare floare se scutură cu atenţie pentru a alunga eventualele insecte.
  2. Îndepărtaţi pistilul, staminele, părţile albe de la baza petalelor şi pedunculul (codiţa) tuturor tipurilor de flori.
  3. Îndepărtarea staminelor şi a pistilului nu e necesară în cazul florilor mici, cum ar fi cele de liliac ori busuioc.
  4. Florile se spală sub un jet nu foarte puternic, de preferinţă într-o strecurătoare.
  5. Se lasă la uscat câteva minute pe un şerveţel.
  6. Se consumă fie ca atare, fie condimentate, după preferinţă.
  7. În funcţie de gust şi de natura florilor, se poate adăuga miere, uneori un praf de sare, scorţişoară, puţină vanilie, rom etc.

Alte utilizări

  1. Florile pot fi utilizate la prepararea dulceţurilor, garniturilor, peltelei, a oţetului, prăjituri, tarte ori ale deserturi.
  2. Florile pot fi consumate şi în salate de fructe ori legume, pentru a da aromă siropurilor, mierii, limonadei, sosurilor sau untului.
  3. Uscate, le puteţi folosi în ceaiuri sau infuzii.

Efecte terapeutice

  • Consumul de flori are o importantă valoare terapeutică, deoarece florile conţin, de regulă, cele mai preţioase minerale existente plantă.
  • Din acest motiv se folosesc flori în ceaiuri şi alte medicamente naturiste, chiar şi în stare uscată.
  • În stare proaspătă, organismul beneficiază de toată "vigoarea" naturii, concentrată în flori.

Plante cu flori comestibile

Albăstrelele, begonia, brumărelele, bostanul, bujorul, busuiocul, caprifoiul, ceapa, cerceluşul, cireşul, coriandrul, creţuşca, crinul, crizantema, dovleacul, dovlecelul, floarea-soarelui, gardenia, garoafa de câmp, gălbeneaua, gladiola, gura-leului, laleaua, lavanda, liliacul, limba-mielului, lumânărica, luminiţa de noapte, macul sălbatic, magnolia, margareta, mazărea, muşeţelul, mărarul, mărul, mărul sălbatic, micşuneaua, muşcata, nalba, panseluţele, păpădia, părăluţele, roiniţa, salcâmul, socul, şofranul, trandafirul, trandafirul chinezesc, trifoiul roşu, valeriana, vioreaua, yucca, zmeurul, zucchini.

Plante cu flori necomestibile sau toxice

Brânduşa de toamnă, brebenocul, cafeluţele, cerceii-doamnei, degeţelul roşu, floarea-broştească, lăcrămioara, leandrul, lobelia, mătrăguna, narcisa, narcisa galbenă, nemţişorul, omagul, petunia, rododendronul, spânzul, stânjenelul.

Tot necomestibile sunt şi florile de ardei, de cartofi, de roşii, de vinete şi sparanghel.

Avertizări

  1. Consumul de flori nu se recomandă persoanelor alergice la polen!
  2. Nu consumaţi flori dacă nu sunteţi siguri că nu au fost tratate cu pesticide!
  3. Nu consumaţi niciodată flori din comerţ!
conținut sponsorizat