Crama Țelna

CRAMA ȚELNA SRL

Comuna Ighiu, Nr. 225, Județul Alba

0258 843 686
Podgoria: Podgoria Alba
 1. Crama Țelna deține 43 de hectare de viță de vie în Podgoria Alba Iulia, una din cele mai vechi podgorii transilvănene, întinsă pe partea dreaptă a Mureşului, spre dealurile de miazăzi ale Munţilor Apuseni.
 2.  Pivnița Cramei Țelna are formă de „U” și a fost săpată în anul 1784. Pivnița este lungă de 150 de metri şi lată de 6, deasupra ei fiind un deal care se ridică până la 20-25 de metri.
 3. Pivniţa Cramei Ţelna face parte dintr-un complex de clădiri, care a fost construit în prima jumătate a secolului al XVIII – lea, în stilul arhitecturii specifice Transilvaniei medievale, cu elemente de baroc târziu de sorginte austriacă, cu ziduri groase de piatră şi bolţi arcuite. Din complexul arhitectural mai fac parte conacul şi anexele.
 4. Conacul reprezintă clădirea centrală, fiind construit cu un nivel, la parter este crama, iar spaţiul de la etaj a fost destinat locuinţelor. Întreg complexul este înconjurat de ziduri înalte şi groase de piatră. De-a lungul timpului clădirea centrală şi anexele au avut de suferit, atât în timpul răscoalei conduse de Horea, Cloşca şi Crişan la 1784, cât şi în timpul revoluţiei de la 1848.
 5. La Țelna se cultivă doar soiuri albe: Fetească Regală, Muscat Ottonel şi Sauvignon Blanc.

Soiuri cultivate

 • Sauvignon blanc
  Sauvignon blanc
  vezi soiul

Mărci de vin deținute

Crama Țelna

 • Crama Țelna

Plaiuri viticole deținute de Crama Țelna

Situația financiară