Salate putrezite
Salate putrezite
Colonie de Sclerotinia sclerotiorum, cu miceliu și scleroți
Colonie de Sclerotinia sclerotiorum, cu miceliu și scleroți

Când apare boala și cum se manifestă

  1. Putregaiul salatei este o boală frecventă, ce apare atât în răsadnițe, solarii și sere, cât și în câmp. Este provocată de o ciupercă microscopică, numită Sclerotinia sclerotiorum.
  2. Principalul factor favorizant al bolii este umiditatea ridicată.
  3. Primele semne de boală apar pe frunzele de la exteriorul rozetei care se ofilesc, se pătează și apoi putrezesc.
  4. Procesul de putrezire continuă către frunzele din interiorul rozetei și, în scurt timp, boala cuprinde toată planta, care se transformă într-o masă moale și brună.
  5. În faza finală, pe suprafața plantei apare miceliul ciupercii, ca o pâslă albicios-cenușie. Din loc în loc se văd scleroții (aglomerări miceliene), asemenea unor boabe de grîu.

Cum se combate

  1. Odată apărută boala, combaterea chimică este dificilă, deoarece această acțiune înseamnă utilizarea unui fungicid care, inevitabil, va ajunge în farfuria cuiva. (Pentru că în acest caz nu se poate respecta timpul de așteptare de după tratament.) Din acest motiv, noi nu recomandăm tratamentul chimic.
  2. Pentru a reduce intensitatea atacului, se va reduce umiditatea prin aerisirea spațiilor de cultură (răsadniță, solar, seră), drenarea solului, rărirea plantelor și eliminarea completă a buruienilor.
  3. Plantele afectate de boală trebuie îndepărtate din cultură.
  4. După recoltare se vor îndepărta și distruge toate resturile vegetale.
  5. Nu se mai recomandă cultivarea salatei verzi, pe terenul unde s-a înregistrat un atac semnificativ, timp de 4 ani.