Înflorescență de ceapă
Înflorescență de ceapă

De ce face ceapa sămânță

  1. Apariția inflorescențelor la ceapă este un comportament normal pentru o plantă bienală. Bulbii, de regulă produc tije florale și semințe.
  2. Obținerea de ceapă din arpagic, adică bulbi mai mari din bulbi mai mici este o „șmecherie” descoperită de om, care a observat că nu toți bulbii de ceapă (arpagic) produce tije florale, ci numai unii dintre ei.
  3. Apariția tijelor florale (când acest lucru nu este dorit) este aproape sinonimă cu pierderea culturii, deoarece ceapa verde este compromisă (sigur știți ce gust are o tijă florală), iar bulbii obținuți vor fi mai mici.

Cum se previne apariția inflorescențelor

  1. Arpagicul de calitatea I are diametru de 7 - 20 mm. Dacă este mai mic nu se dezvoltă bine, iar dacă este mai mare va face sămânță.
  2. Pentru a preveni apariția tulpinilor florifere, arpagicul se poate supune 10-15 zile la temperaturi de 25 - 35oC și apoi 6 - 8 ore la o temperatură de 40oC.

Momentul optim de plantare al arpagicului

  1. Plantarea optimă a arpagicului se face în luna martie, pentru a beneficia de condițiile de zi scurtă, fapt care va conduce la producții mai mari.
  2. Ceapa se dezvoltă cel mai bine pe terenuri pe care în anul precedent s-a cultivat ardei, tomate, vinete, castraveți, varză pepeni și, într-o măsură ceva mai mică, după cereale, mazăre și fasole.

Important!

  1. Se poate cultiva ceapă pe același teren sau după usturoi ori praz după 4-5 ani. 
  2. Respectarea regulilor asolamentului în cazul cepei, usturoiului și prazului previne apariția și proliferarea nematozilor, o problemă groaznică a acestor culturi.