Coarnă neagră
Coarnă neagră
Coarnă neagră selecționată
Coarnă neagră selecționată

Mai este numit și:

  1. Asma, Moldavskii, Corna neagra, Ciornâi crâmschii (Negru de Crimeea) - în Rusia și Ucraina;
  2. Cerna razakia, Sultanka - în Bulgaria;
  3. Târno greico - în Serbia și Macedonia.
Utilizare: 
  1. Soi de struguri de masă, cu potențial de păstrare pe iarnă.
  2. Coarna neagră poate fi și vinificată, obținându-se un vin de masă bun, dar fără calități deosebite.
Originea: 
  1. Soi originar din Asia Mică, ajuns în țara noastră cu mult timp în urmă, astfel încât, în prezent, este considerat soi autohton.
Descriere botanică: 
  1. Frunza adultă este de mărime mijlocie, ușor alungită, cu 3 lobi, mai rar cu 5 lobi.
  2. Lăstariul este muchiat și striat, cu vagi nuanțe cafenii.
  3. Inflorescența apare, de regulă, pe nodurile 5/7, mai rar pe nodurile 5/8 sau 5/6. 
  4. Strugurii au mărime mijlocie (15 - 20 cm), formă cilindro-conică. De cele mai multe ori, un lăstar poartă un singur strugure. Mărimea medie a strugurilor este de 200 - 300 g, însă, excepțional, aceștia pot atinge și 700 g.
  5. Bobul este ovoid, acoperit cu pruină, colorat în negru-roșiatic. Pulpa este consistentă, crocantă, foarte plăcută, dar fără o aromă anume.
Caracterizarea agrobiologică: 
  1. Dezmugurește timpuriu, de la sfârșitul lui aprilie, până în primele zile ale lui mai.
  2. În funcție de zonă, înflorirea are loc de la sfârșitul lui mai, până spre jumătatea lui iunie.
  3. Pârga strugurilor se produce în august.
  4. Maturarea deplină, în funcție de zonă și an, are loc în cursul lunii septembrie.
  5. Soiul are o vigoare foarte mare.
  6. Pentru temperarea creșterilor luxuriante, portaltoii adecvați pentru acest soi sunt SO4-4 și 41 B.
  7. Coarna neagră are o rezistență bună la ger și molia strugurilor, face bine față secetei și este puțin afectată de putregaiul cenușiu al strugurilor.
  8. De asemenea, prezintă o bună toleranță la filoxeră, însă soiul este vulnerabil la mană.
  9. Coarna neagră este un soi autosteril, motiv pentru care, în plantații, trebuie asociat cu soiuri polenizatoare: Muscat de Hamburg, Băbească neagră, Tamina
Caracterizarea agrofitotehnică: 
  1. Fertilitatea coarnei negre este mijlocie: cam 65-70% dintre lăstari sunt fertili.
  2. Forma de tăiere recomandată este capul înălțat Dr. Guyot, pe tulpini înalte, cu verigi lungi de rod.
  3. Datorită rezistenței ridicate la ger, acest soi se pretează pentru conducere sub formă de pergole, în gospodăriile familiale, mai ales în zonele sudice ale țării. 
  4. Fertilizarea cu îngrășăminte chimice se va face cu doze mai reduse de azot și mai mari de fosfor și potasiu.
  5. Reacționează foarte bine și la fertilizarea cu gunoi de grajd, în special pe terenurile în pantă din zona subcarpatică.
Caracterizarea tehnologică: 
  1. Strugurii soiului Coarnă neagră ating maturitatea în cursul lunii septembrie.
  2. Rezistă pe butuc până la sfârșitul lunii octombrie, când dobândesc o culoare tot mai închsisă și un conținut maxim de zahăr.
  3. Strugurii de Coarnă neagră rezistă bine la păstrare pe iarnă, însă ceva mai puțin timp decât Coarna albă, trebuind consumați mai devreme.

Epoca de maturare:

Productivitatea: 
  1. Soiul Coarnă neagră dă producții mijlocii, dar foarte variabile.
  2. Producția de struguri pe butuc variază foarte mult - între 2 și 9 kg - în funcție de vârsta butucului, forma de conducere, condițiile anuale, sol etc.
  3. În medie, producția medie la hectar se situează între 10 și 12 tone.
Variații si clone: 
  1. În cadrul soiului Coarnă neagră sunt cunoscute două clone: una cu strugurii negri și o alta cu strugurii negri-roșiatici.
  2. Prin hibridarea naturală s-au obținut soiuri derivate, foarte apreciate, precum: Coarnă neagră selecționată, Coarnă neagră aromată și Coarnă neagră tămâioasă.
Zonarea: 
  1. Coarna neagră este cultivată mai ales în podgoriile din sudul țării: Dealu Mare, Dealurile Buzăului, Panciu, Nicorești, Dealurile Bujorului, Dealurile Covurluiului.
  2. În Huși și Iași este cultivată mai ales Coarna neagră selecționată.