Cum dăunează furnicile grădinii şi cum rezolvăm problema
Furnică transportand o afidă într-un nou loc de hrănire, pentru a forma o nouă colonie
Furnică transportand o afidă într-un nou loc de hrănire, pentru a forma o nouă colonie

Relaţia furnicilor cu afidele

  1. Furnicile prezintă o preocupare foarte interesantă pentru lumea insectelor, aceea de fermieri!
  2. Mai exact, furnicile protejează coloniile de afide şi chiar le transportă pe alte plante, înfiinţând alte colonii (vezi foto 2).
  3. O colonie de afide protejată de furnici nu mai poate fi atacată de prădători.
  4. De exemplu, buburuzele, cei mai mari duşmani ai afidelor, vor fi alungate sau chiar ucise de furnici.
  5. Răsplata furnicilor pentru serviciile aduse sunt substanţele dulci, excretate de afide.

Cum scăpăm bio de furnici

Cu praf de copt. Într-un borcan de 400 sau 800 ml puneţi cam de două degete un amestec de zahăr pudră şi praf de copt. Perforaţi capacul cu un cui şi aşezaţi borcanul în preajma muşuroiului. Furnicile vor transporta zahărul în cuib, ingerarea prafului de copt fiindu-le fatală.

Prin irigare frecventă. Dacă veţi inunda frecvent cuibul furnicilor, le veţi determina să-şi schimbe domiciliul. Urmăriţi-le migraţia şi orientaţi-le înafara serei, solarului sau grădinii.

Cu insecticit pe bază de săpun, cu care se stropeşte cuibul şi traseele furnicilor. (Aflaţi mai jos cum se prepară soluţia.)

Cu lămâi mucegăite. Aşezaţi lămâi mucegăite pe traseul furnicilor.

Piper negru. Furnicile vor pleca de bunăvoie dacă presăraţi locurile pe care le patrulează cu piper negru, proaspăt măcinat.

Apă clocotită. Atunci când nimic altceva nu funcționează, turnaţi în mod repetat apă clocotită peste muşuroi, până la exterminarea coloniei.

Cum scăpăm chimic de furnici

Cu ulei mineral. Se toarnă în cuiburi. E de preferat să îndepărtaţi cu o lopată pământul cel mai îmbibat de ulei, după dispariţia furnicilor.

Var nestins. Aşezaţi câteva grăunţe de var nestins la intrarea în muşuroi şi turnaţi apă rece. Manipulaţi varul cu mănuşi, cu mare atenţie!

Benzină. La intrarea în muşuroi aşezaţi un burete cu benzină, peste care aşezaţi o găleată cu gura în jos. Furnicile se vor asfixia rapid.