Cum se prepară acasă nectarul de caise

Pregătirea recipientelor

  1. Înaintea de a începe pregătirea nectarului, asiguraţi-vă că aveţi recipiente potrivite, care pot fi închise ermetic.
  2. Folosiţi recipiente de sticlă cu gât larg, cu capac filetat, cu garnitură.

Materia primă

  1. Pentru obţinerea unui nectar de caise de cea mai bună calitate, folosiţi caise bine coapte, când conţinutul de zahăr este maxim.
  2. Încercaţi să găsiţi caise de cea mai bună calitate. Cele din piaţă, de la ţărani, sunt cele mai bune.
  3. Spălaţi bine caisele în apă rece, schimbând apa de 2-3 ori.
  4. Dacă vă e teamă de eventualele urme de pesticide de pe coaja caiselor, puteţi să îndepărtaţi pieliţa. Dacă le cumpăraţi de la supermarket, mai bine îndepărtaţi pieliţa.
  5. Scoateţi sâmburii, desfăcându-le în două.
  6. Caisele, fără sâmburi, mărunţiţi-le într-un blender, până devin un piure.
  7. Mărunţirea o mai puteţi face şi cu un mixer bun sau cu un robot de bucătărie, dacă nu aveţi blender.

Cupajarea

  1. Aici poate interveni dimensiunea dumneavoastră de artist culinar.
  2. Prin operaţiunea de cupajare puteţi da o personalitate specifică nectarului de caise.
  3. De obicei, se poate mai adăuga suc de ananas, de piersici, de portocale (obţinut tot la blender), unele condimente (de pildă ghimbir).
  4. Atenţie, însă: ideal ar fi să faceţi experimente înainte, ca atunci când preparaţi nectarul să ştiţi exact ce aveţi de făcut.
  5. Dacă nu doriţi să mai adăugaţi alte arome, adăugaţi doar un sirop concentrat de zahăr, preparat înainte, până sucul atinge dulceaţa dorită.

Dezaerarea

  1. Este obligatorie la sucurile cu pulpă, deoarece aerul solubilizat în produs determină oxidarea substanţelor organice şi, implicit, determină modificări ale gustului.
  2. Dezaerarea se realizează prin încălzirea vasului în care se află nectarul la temperatura de 40-50°C, timp de 20-30 minute.
  3. În acest răstimp, învârtiţi, din timp în timp, cu o lingură de lemn.
  4. Îndepărtaţi spuma care se formează la suprafaţă.

Îmbutelierea şi conservarea

  1. Turnaţi nectarul în recipientele de sticlă, până la 1 deget sub marginea superioară.
  2. Închideţi ermetic capacele.
  3. Se sterilizează în cuptor, la temperatura de 140-160°C, timp de 30 minute.
  4. O altă metodă de sterilizare: puneţi borcanele într-o oală largă, cu apă până la 2/3 din înălţimea borcanelor.
  5. Înainte de a aşeza borcanele, puneţi pe fundul oalei un prosop de bucătărie, care va amortiza mişcare borcanelor din timpul clocotului. Cutele prosopului pot pătrunde şi printre borcane.
  6. Daţi apa în clocot de 3 ori.
  7. Lăsaţi borcanele să se răcească în cuptor sau în apa în care au dat în clocot.
  8. Verificaţi recipientele: cele care au răsuflat, nu vor putea fi păstrate pe iarnă, însă nectarul va putea fi consumat, în interval de o săptămână, dacă este ţinut la frigider.

Păstrarea pe iarnă

  1. Etichetaţi recipientele: conţinutul, data şi anul preparării.
  2. Ţineţi borcanele în locuri întumecoase şi răcoroase.
  3. Se poate consuma în amestec cu apă minerală, îngheţată de vanilie sau cum vă mai trece prin cap.
  4. Nectarul de caise e un deliciu atât iarna, cât şi în zilele toride de vară, precum şi o sursă de vitalitate pentru organism.

Alte articole despre: