9 reguli bio pentru grădină, livadă şi vie
  1. Toamna solul va fi arat ori săpat adânc. Toate resturile vegetale de la suprafaţă trebuie să ajungă fundul brazdei.
  2. Dacă avem o platformă de compostare, toate resturile vegetale din grădină vor fi adunate şi amestecate cu alte materiale destinate compostării. Prin putrezire, majoritatea agenţilor patogeni vor dispărea.
  3. O bună soluţie de igienizare o reprezintă şi arderea tuturor resturilor vegetale.
  4. La pomii fructiferi, legume şi viţa de vie, resturile vegetale de la suprafaţa solului sunt un adevărat depozit de boli.
  5. Respectaţi distanţa de semănat. Plantele semănate prea des vor fi slabe şi uşor de atacat, iar cele semănate prea rar sunt expuse concurenţei buruienilor.
  6. Lupta cu buruienile înseamnă şi luptă cu dăunătorii. Planta de cultură labilizată, concurată de buruieni la apă, minerale şi lumină, este o victimă sigură în faţa bolilor și dăunătorilor.
  7. Toate plantele suspecte de îmbolnăvire trebuie izolate, tratate şi, în unele cazuri, chiar îndepărtate. O plantă îmbolnăvită se transformă într-un focar de boală pentru întreaga cultură, agentul patogen fiind purtat de vânt şi ploaie de la plantele bolnave la cele sănătoase.
  8. Există culturi la care tratamentele chimice nu pot fi evitate, cum e cazul manei la viţa-de-vie, la tomate etc.. Totuşi, tratamentele chimice se fac cu substanţele indicate, strict la dozele prescrise şi la timpul potrivit. Făcute altfel, tratamentele chimice sunt cheltuială, ineficienţă şi poluare.
  9. Înaintea aplicării tratamentelor chimice trebuie îndepărtate focarele vizibile de boală (lăstari, frunze, fructe). Astfel că bolile vor fi mai puțin agresive, iar tratamentele necesare mai puține.