9 reguli bio pentru grădină, livadă şi vie
- Toamna solul va fi arat ori săpat adânc. Toate resturile vegetale de la suprafaţă trebuie să ajungă fundul brazdei.
- Dacă avem o platformă de compostare, toate resturile vegetale din grădină vor fi adunate şi amestecate cu alte materiale destinate compostării. Prin putrezire, majoritatea agenţilor patogeni vor dispărea.
- O bună soluţie de igienizare o reprezintă şi arderea tuturor resturilor vegetale.
- La pomii fructiferi, legume şi viţa de vie, resturile vegetale de la suprafaţa solului sunt un adevărat depozit de boli.
- Respectaţi distanţa de semănat. Plantele semănate prea des vor fi slabe şi uşor de atacat, iar cele semănate prea rar sunt expuse concurenţei buruienilor.
- Lupta cu buruienile înseamnă şi luptă cu dăunătorii. Planta de cultură labilizată, concurată de buruieni la apă, minerale şi lumină, este o victimă sigură în faţa bolilor și dăunătorilor.
- Toate plantele suspecte de îmbolnăvire trebuie izolate, tratate şi, în unele cazuri, chiar îndepărtate. O plantă îmbolnăvită se transformă într-un focar de boală pentru întreaga cultură, agentul patogen fiind purtat de vânt şi ploaie de la plantele bolnave la cele sănătoase.
- Există culturi la care tratamentele chimice nu pot fi evitate, cum e cazul manei la viţa-de-vie, la tomate etc.. Totuşi, tratamentele chimice se fac cu substanţele indicate, strict la dozele prescrise şi la timpul potrivit. Făcute altfel, tratamentele chimice sunt cheltuială, ineficienţă şi poluare.
- Înaintea aplicării tratamentelor chimice trebuie îndepărtate focarele vizibile de boală (lăstari, frunze, fructe). Astfel că bolile vor fi mai puțin agresive, iar tratamentele necesare mai puține.