Cum se face brânza la stână
Se mulg oile...
Se mulg oile...
...se adaugă cheagul...
...se adaugă cheagul...
...se frământă...
...se frământă...
...boţul se pune în strecurătoare...
...boţul se pune în strecurătoare...
...se stoarce de zer...
...se stoarce de zer...
...şi, la final, caşul se pune la scurs.
...şi, la final, caşul se pune la scurs.

Mulsul

  1. La stână, oile se mulg de 3 ori pe zi: dimineaţa, la prânz şi seara.
  2. 1 cioban mulge aprox. 1 oaie pe minut.
  3. 300 de oi dau vara în jur de 12-13 litri de lapte.

Închegatul

  1. După muls, laptele se strecoară.
  2. Cât este încă cald, se adaugă cheag de miel: în mai-iunie 1 lingură/1 litru de lapte, iar din iulie 1 lingură/2 litri de lapte.
  3. După 30 minute, laptele s-a coagulat.

Brânza

  1. Se frământă mărunt şi, încet, se adună într-o margine a vasului, până se formează un boţ.
  2. Boţul format se scoate cu o strecurătoare şi se stoarce pe hârzob.
  3. Strecurătoarea se înnodată şi se agaţă la o oarecare înălţime, lăsându-se boţul la scurs până nu mai picură zer.
  4. Caşul se scoate din strecurătoare şi se pune la uscat pe leasă, până dobândeşte o crustă caracteristică.
Sugestie:
Umăriţi toată „epopeea” în setul de fotografii de mai sus.
conținut sponsorizat