Foarte pe scurt
-
Laleaua este o plantă care, în ciuda delicateţei sale, este extrem de vivace şi aproape neafectată de boli.
-
Lalelele se înmulţesc cel mai uşor prin despărţirea bulbilor.
-
Înmulţirea prin seminţe este foarte dificilă, fiind rezervată specialiştilor pentru crearea de noi soiuri.
-
Solurile preferate de lalele sunt cele nisipoase şi argilo-nisipoase, calde, fertile cu drenare bună.
-
După înflorire, frunzele nu trebuie tăiate, pentru a acumula cât mai multe substanţe hrănitoare în bulbi. Tijele florale se pot îndepărta.
-
În luna iunie, după ce plantele intră în repaus, bulbii se scot din pământ şi se depozitează în locuri uscate, aerisite, ferite de soare direct, cu o temperatură de 18-22°C.
-
Etapa de depozitare a bulbilor durează până în august şi este foarte importantă, deoarece în această perioadă se formează în interiorul bulbilor mugurii florali, care vor străluci în toată splendoarea lor primăvara viitoare.
-
La sfârşitul lunii august, bulbii trebuie mutaţi în încăperi cu temperatura de aprox. 9°C. Pivniţele şi beciurile sunt perfecte, dacă nu sunt exagerat de umede. Bulbii vor sta cel mai bine în cutii, amestecaţi cu ghemotoace de ziare, care vor absorbi eventuală umezeală în surplus.
-
Atenţie la rozătoare! Bulbii de lalea sunt un deliciu pentru şoareci şi nu numai!
-
Plantarea bulbilor se face în lunile septembrie-noiembrie, la distanţa de 10-15 unul de altul, la adâncimea de 8-10cm.
-
Cei mai mari bulbi vor produce cele mai frumoase flori.
-
Pentru a-i proteja pe timpul iernii, zonele unde sunt bulbi se vor acoperi cu frunze uscate, ce vor fi îndepărtate primăvara devreme.
-
Pentru o înflorire spectaculoasă, în solurile sărace se recomandă un îngrăşământ complex, la răsărirea plantei şi în momentul în care bobocul se detaşează de frunze.
Ştiaţi că...
...denumirea ştiinţifică a lalelelor, „tulipa”, vine de la cuvântul persan „toliban”, care înseamnă „turban”? Desigur, o aluzie la forma florii.