Temperaturile pericol pentru mugurii și florile pomilor, primăvara
Temperaturile pericol pentru mugurii și florile pomilor, primăvara
Temperaturile pericol pentru mugurii și florile pomilor, primăvara

Rezistența pomilor și accidentele climatice

  1. Speciile de pomi cultivate în țara noastră sunt bine adaptate la condițiile climatice din cursul unui an.
  2. Pentru a face față temperaturilor reduse din timpul iernii, pomii trec printr-o perioadă de acomodare, care presupune complexe transformări biochimice ce au ca efect modificări ale conținutului celular. Pomii fructiferi pot rezista chiar și la temperaturi extreme care tind spre -30oC, mai ales dacă beneficiază de o tranziție lentă spre aceste temperaturi.
  3. Accidentele climatice specifice primăverii (înghețurile târzii, brumele) iau prin surprindere și pe nepregătite pomii fructiferi, putând să producă daune serioase, în funcție de intensitatea acestora și de faza de dezvoltare în care pomii au fost surprinși.
  4. Înghețurile târzii și brumele pun rar în pericol viața pomilor, însă de cele mai multe ori compromit recolta, foarte adesea în totalitate.

Cum sunt afectați pomii de brumele și gerurile târzii

  1. Organele pomilor aflate primăvara în dezvoltare (muguri, flori, frunze) sunt afectate de înghețurile târzii datorită cristalelor de gheață care se formează atât în interiorul, cât și în exteriorul celulelor.
  2. Sensibilitatea pomilor la îngheț crește odată cu dezmuguritul, atingând punctul maxim la legarea fructelor.
  3. Când înghețul afectează florile, simptomele sunt petalele necrozate și devin vizibile în câteva zile. De regulă stilul florii este mai sensibil la ger decât ovarele.
  4. După legarea fructelor, cele mai sensibile la îngheț sunt semințele. De știut este că mărul și părul poate forma fructe partenocarpic, chiar și după ce semințele au murit din cauza înghețului.

Tabelul

  1. În tabelul următor puteți vedea care sunt limitele rezistenței la îngheț la diferite specii pomicole, în diferite faze de dezvoltare.
  2. Timpul aproximativ luat în calcul pentru degerări de 10% sau 90%, pentru o anumită fenofază, este de 30 minute.
SPECIE FENOFAZĂ DEGERARE 10% DEGERARE 90%
MĂR Dezmugurit  -11,9  -17,6
Înfrunzirea mugurilor florali  -7,5  -15,7
Înfoierea corolei (buton roz)  -2,8  -5,9
Începutul scuturării petalelor  -1,9  -3,0
PĂR 10-15% muguri florali dezmuguriți  -8,6  -17,6
Apariția butonilor florali  -7,3  -15,4
Înflorescențe răsfirate, în pragul deschiderii  -4,3  -9,4
Înflorire maximă  -2,7  -4,9
15% din flori încep să se scuture  -2,7  -4,0
CAIS Umflarea mugurilor  -4,3  -14,1
Buton alb  -4,9  -10,3
Debutul înfloririi  -4,3  -10,1
Înflorire maximă  -2,9  -6,4
Începutul scuturării petalelor  -2,6  -4,7
Fruct cât o alună  -2,3  -3,3
PIERSIC Umflarea mugurilor  -7,4  -17,9
Dezmugurit, buton verde  -6,1  -15,7
Buton roz  -4,1  -9,2
Debutul înfloririi  -3,3  -5,9
10-15% din flori se scutură  -2,7  -4,9
Fruct de 0,5-1 cm diametru  -2,5  -3,9

CIREȘ

Dezmugurit  -11,1  -17,2
Buton alb  -2,7  -4,9
Înflorire maximă  -2,4  -3,9
După scuturarea petalelor  -2,2  -3,5
PRUN Umflarea mugurilor  -11,1  -17,2
Înfoierea corolei  -4,0  -7,9
Înflorire maximă  -3,1  -6,0
După scuturarea petalelor  -2,6  -4,3