Ouă de prepeliță, în inel de ardei
Ouă de prepeliță, în inel de ardei
Ouă de prepeliță, în inel de ardei
Ouă de prepeliță, în inel de ardei
Ouă fierte în salata: delicios și sănătos!
Ouă fierte în salata: delicios și sănătos!

Ce conține un ou

80-90 calorii.

Proteine complete, asemenea celor din carne. Proteinele complete sunt alcătuite din aminoacizi esențiali pentru buna funcționarea a organismului uman, pe care corpul nostru nu îi poate produce și care trebuie însușiți din alimentație. Din acest motiv, ouăle sunt vitale în dietele vegetariene, atunci când carnea și peștele sunt excluse.

Grăsimi saturate și nesaturate. Totuși, grăsimile nesaturate prevalează, având rol în sănătatea inimii și jucând un rol important în absorbția vitaminelor solubile în grăsime.

Vitamine. Două ouă consumate pe zi asigură necesarul zilnic de vitamina B12, esențială pentru buna funcționare a sistemului nervos, printre altele. Ouăle sunt și o sursă prețioasă de vitamina D, esențială pentru fixarea calciului și sănătatea oaselor. 

Iod. Ouăle sunt o sursă naturală de iod, important pentru sănătatea tiroidei, organ de a cărui sănătate depinde buna funcționare a metabolismului.

Colesterol. Acesta este motivul pentru care, de regulă, ouăle sunt criticate ca alimente. Beneficiile aduse organismului sunt însă mult mai mari decât dezavantajele, astfel încât colesterolul din ouă poate fi problematic pentru persoanele cu colesterol foarte ridicat ori atunci când medicul le interzice explicit.

Câte ouă se pot consuma pe zi

  1. Dacă dieta este una variată și persoana care le consumă este sănătoasă, dozarea se face la bunul-simț.
  2. Dacă ouăle înlocuiesc carnea în felurile principale, ideal este să nu se depășească 2 ouă pe zi.
  3. În ce privește momentul optim din zi când acestea pot fi mâncate, o vorbă veche spune: oul este dimineața medicament, la prânz un aliment obișnuit, iar seara mai bine ar fi evitat.
  4. Foarte importantă este și proveniența ouălor. Ouăle de la găini de țară, crescute în curte, e clar că au o cu totul altă valoare decât cele produse în fermele intensive, unde găinile trăiesc în condiții greu de imaginat de consumatorul obișnuit și sunt hrănite cu hrană artificială.
  5. Dacă se consumă ouă de prepeliță - recunoscute ca cele mai bune - se poate aplica un raport de 2-3 ouă de prepeliță la unul de găină.

Cele mai sănătoase moduri de preparare a ouălor

  1. Ouăle fierte, se știe, sunt cele mai sănătoase.
  2. Chiar dacă nu la fel de sănătoase ca cele fierte, ouăle ochiuri sunt și ele foarte bune, mai ales dacă sunt făcute cu puțin ulei, iar tigaia este acoperită cu un capac, astfel încât oul să și fiarbă în aburii care se degajă.