Rapănul mărului
Rapănul mărului
Făinarea mărului
Făinarea mărului
Focul bacterian manifestat pe măr
Focul bacterian manifestat pe măr

Rapănul mărului (Venturia inaequalis)

  1. Boala este provocată de o ciupercă microscopică, ce atacă în special frunzele și fructele.
  2. În anii cu atacuri masive, frunzele pot cădea aproape în totalitate, cu efecte profund defavorabile sănătății pomului.
  3. Pe merele atacate de rapăn apar inițial pete cenușii-măslinii, iar țesutul afectat ulterior se brunifică. Fructele afectate se deformează, rămân mici și au gust fad. Merele atacate de rapăn nu rezistă la păstrare, iar în cicatricile deschise de rapăn de regulă se produc infecții cauzate de alte micoorganisme.
  4. Dacă nu sunt tratați corespunzător, pomii atacați de rapăn nu se mai dezvoltă, produc tot mai puțin și devin vulnerabili la alte boli și dăunători, murind înainte de vreme, în cele din urmă.
  5. Tratamentele cele mai importante pentru această boală se administrează în perioada de repaus și în primele luni de vegetație.

Aflați mai multe despre rapănul mărului, cum se previne și cu ce se combate.

Făinarea mărului (Podosphaera leucotricha)

  1. Și în acest caz, tot o ciupercă microscopică este responsabilă de îmbolnăvire.
  2. Simptomele bolii apar ca o pâslă albicioasă, atacul concentrându-se pe lăstarii tineri și pe frunze, cu efecte grave asupra nutriției fructelor și a stării generale a pomului.
  3. În situații de infecție puternică, ciuperca poate ataca chiar și fructele, caz în care acestea stagnează din creștere și pot chiar să cadă.
  4. Netratați, pomii din soiurile mai sensibile la rapăn (Jonathan, de pildă) pot fi copleșiți de boală, în câțiva anii ajungând niște epave.

Aflați de aici mai multe despre făinarea mărului și cum se protejează pomii de ea.

Focul bacterian (Erwinia amylovora)

  1. Boală deosebit de periculoasă, foarte greu de combătut.
  2. Poate calamita livezile de gutui și păr. Atunci când se manifestă la măr, chiar dacă nu are aceeași virulență, trebuie tratată cu deosebită atenție.
  3. Simptomul caracteristic se manifestă pe lăstarii tineri care, în urma atacului, se usucă iar vârfurile se curbează ca niște cârlige.
  4. Fructele atacate cad din pom încă de tinere. 
  5. Pomii atacați de focul bacterian mai pot fi salvați doar cu o îngrijire susținută, cu acțiuni și tratamente la momentul oportun.

Citiți aici cum se previne sau cum se combate bio ori cu tratamente chimice focul bacterian.