Experimentul
-
Participanţilor la experiment li s-a cerut să guste din acelaşi iaurt, însă cu tacâmuri diferite: o lingură de plastic albă, o lingură de plastic neagră, o lingură de plastic albă, însă căreia îi fusese mărită greutatea.
-
Atunci când au folosit lingura albă au spus că iaurtul are cel mai bun gust şi, cu siguranţă, este un produs scump.
-
Aceeaşi participanţi, când au folosit lingura neagră ori cea cu greutate adăugată, pentru a gusta acelaşi iaurt, au spus că produsul are un gust acru şi neplăcut.
Concluzie
-
Forma, culoarea şi tacâmurile influenţează modul în care percepem mâncarea.
-
Creierul transferă mâncării experienţa neplăcută legată de culoarea neatractivă ori greutatea neaobişnuită a unui tacâm.
-
Pentru cei interesaţi care urmează cure de slăbire: merită încercat trucul.
Documentare suplimentară:
The taste of cutlery: how the taste of food is affected by the weight, size, shape, and colour of the cutlery used to eat it