Se mai numește și:
butucași, călțunașul-popii, condurași, ciocănași,cocoșei, condurul-doamnei, nemțoaice, pintenași, țâțâne, sultăneleUnde se găsește:
Călțunașii sunt cultivați la noi în țară în special pentru scopuri ornamentale.
- Plantă erbacee anuală.
- Tulpina poate atinge și 3 metri lungime, fiind târâtoare sau agățătoare.
- Frunzele sunt peltate, orbiculare, de culoare verde-albăstruie.
- Florile au dimensiuni mari (5 - 6 cm) și formă de capișon. Pot varia ca și culoare: galbene-portocalii, roșii sau purpurii. Corola are 5 petale libere și pintenate.
- Fructele sunt globuloase, cu 3 nucule.
Înflorește în:
Ce se recoltează:
În scop terapeutic se utilizează:
- partea aeriană a plantei, ce se recoltează în perioada înfloririi
- semințele
Se recoltează în:
Proprietăți terapeutice:
Călțunașii sunt apreciați pentru proprietățile lor laxativ-depurative (fructele), antibiotice în colibaciloză, antihelmintice, pectorale, expectorante, diuretice, antiseptice, emenagoge, afrodiziace, antiscorbutice, anticanceroase, tonice-capilare, stimulente, antirahitice, vezicante.
Acțiuni terapeutice:
Călțunașii au acțiuni terapeutice în următoarele afecțiuni:
Pentru uz intern:
- constipație
- anorexie
- stimularea digestiei
- intoxicații medicamentoase
- intoxicații chimice
- bronșită cronică
- pneumonie
- emfizem pulmonar
- infecții
- tuberculoză
- insomnie
- boli de rinichi
- boli ale vezicii urinare
- cistite
- pielonefrite
- infecții urinare
- reglarea ciclului menstrual
- stimularea menstruației dificile
- scorbut
- limfatism
- Rahitism
- prevenirea îmbătrânirii
Alte utilizări:
- Frunzele crude pot fi consumate în salatele cu gust piperat, iar butonii florali și fructele se murează în oțet.
- Soiurile urcătoare decorează gardurile și chioșcurile.