Brândușe
Brândușe
Brândușă (Crocus)
Brândușă (Crocus)

Plantă perenă de dimensiuni mici, cu bulbi, care formează un corm. Există în jur de 80 de specii.

Origine: 

Zona mediteraneană. Formele hibride cele mai cunoscute sunt produse în Olanda.

Frunze: 

Apar înaintea florilor. Sunt subțiri, ascuțite și au dungi albe și verzi.

Flori: 

În cupe mari, pistilul și staminele având culoarea portocaliu-intens. Culori: galben, albastru, alb, violet, mov.

Pământ: 

Format din trei părți: pământ de grădină, pământ nisipos pentru cactuși și mraniță pentru mușcate.

Îngrășământ: 

În perioada când florile se vestejesc, pământul va fi fertilizat cu îngrășământ pentru tomate, o dată la 2 săptămâni.

Umiditatea aerului: 

Atmosfera uscată din interiorul apartamentelor este suportată greu de brândușe.

Udare: 

De 2-3 ori pe săptămână.

Lumină: 

Frunzele au nevoie de lumină abundentă. Planta trebuie poziționată foarte aproape de o fereastră bine luminată.

Minima: 
-10°C
Maxima: 
18°C
Transplantare: 

Frunzele vestejite vor fi lăsate într-un ghiveci până la dispariție, după care nu vor mai fi udate. În septembrie, bulbii vor fi mutați într-un substrat nou.

Dimensiuni: 

Variază între 10-15 cm înălțime și 5-7 cm lățime.

Înmulţire: 

Prin despărțirea bulbilor.

Cerinţe specifice: 

E necesară o lună de frig, la 0 °C, pentru a înflori.

Durata de viaţă: 

Dă flori o singură dată. Numeroșii bulbi produși vor înflori din nou.

Pentru a obține multe flori, vor fi puși cel puțin 10 bulbi într-un ghiveci.

Alte articole despre:

conținut sponsorizat