Ce e în neregulă cu pomii din supermarket, deja la vânzare în septembrie

Cum au rămas fără frunze

 1. Ca să ajungă în supermarket în septembrie, la sfârşitul lui august pomii au fost trataţi cu substanţe chimice defoliatoare, care au provocat căderea prematură şi nenaturală a frunzelor.
 2. Răpindu-li-se frunzele la sfârşitul lui august, pomii au pierdut cel puţin o lună şi jumătate de vegetaţie.
 3. Desfrunzirea brutală provocată de chimicale a întrerupt un proces extrem de important, anume translocarea nutrienţilor din frunze în rădăcini, care are loc înainte de căderea naturală a frunzelor, spre mijlocul lui octombrie.
 4. Drept efect al desfrunzirii forţate, pomii sunt mai puţin pregătiţi pentru a rezista gerului iernii, iar dezvoltarea în anul următor (dacă se prind) va fi considerabil mai redusă.

Ce simt pomii în supermarket

 1. Ajunşi pe la jumătatea lui septembrie în supermarket, pomii sunt expuşi la o temperatură constantă (zi şi noapte) de peste 22°C, complet nenaturală pentru ei, în această perioadă a anului.
 2. Trezindu-se peste noapte lipsiţi de frunze, expuşi permanent la temperaturi ridicate, pomii consideră că se află în mijlocul verii şi că frunzele au fost mâncate de dăunători sau distruse de grindină.
 3. Drept consecinţă, de multe ori se declanşează procesul de trezire a mugurilor dorminzi şi apariţia lăstarilor.
 4. Creşterea lăstarilor se produce secătuind rădăcinile de substanţele de rezervă, care trebuiau să susţină pornirea în vegetaţie din primăvara următoare.
 5. După cum vedeţi şi din imaginea de mai sus, desfrunzirea este adesea incompletă. Frunzele rămase, prin transpiraţie, deshidratează pomul, condamnându-l practic la moarte peste iarnă.

Ce se întâmplă după plantare

 1. Cumpărat din supermarket prin octombrie-noiembrie şi plantat în grădină, pomul cu mugurii umflaţi sau, mai rău, cu lăstarii porniţi, este expus brutal la un regim termic complet diferit decât cel cu care se obişnuise în ultima perioadă.
 2. Ceea ce simte pomul în aceste condiţii, e ca şi cum ar fi suferit un îngheţ în iunie sau în iulie.
 3. Aceasta fiind povestea, să nu vă miraţi dacă primăvara pomul este uscat sau, chiar dacă se prinde, merge foarte greu.
 4. Ceea ce porneşte prost, foarte adesea merge prost în continuare. Ca un copil care nu s-a bucurat de protecţia, ocrotirea şi îndrumarea părintească.

Cum este normal

 1. Pomii ies din vegetaţie după jumătatea lunii octombrie.
 2. Abia atunci este sănătos să fie scoşi din pământ şi replantaţi.
 3. Perioada cea mai bună pentru plantarea de toamnă începe în ultima parte a lunii octombrie şi continuă în noiembrie, până îngheaţă solul.