Piersic pitic
Preț: 169 LeiVictoria
Preț: 179 LeiRecord
Preț: 169 LeiAnna Späth
Preț: 159 LeiD'Agen
Preț: 169 LeiCardinal
Preț: 178 Lei
Părerea noastră
Am citit cartea cu plăcere: scriitura e adaptată bine la temă și publicul țintit, dar te și face să recitești unele pasaje, te mai și trimite la dicționar. Cumva, nu e de mirare că „Averea bunei educații” este o carte atât de bună: Teodor Baconschi are ce spune, de vreme ce, probabil, a citit singur cât am citit noi toți la un loc, care trecem prin acest articol.
Cartea are sobrietatea tipică autorului (urmăriți-l pe Facebook!), ton paternal bine reținut, zero „populism pedagogic”, nimic din ipocriziile tipice cărților de parenting, de genul: „hai cu toții!”, „hai că se poate!”, „cu toții vom reuși!”. E o lectură plăcută, reconfortantă, încurajatoare. Să nu mai lungim vorba: cumpărați-o, citiți-o și promitem că nu veți regreta! (NH)
O puteți cumpăra de AICI sau din orice librărie mai mare.
Despre ce e vorba (fragmente extrase din volum)
- „Cultura implică depășirea de sine prin autolimitare. Cum să „obțin” lumea, prin renunțarea la funciarul meu egoism de mamifer programat să supraviețuiască?” (p. 8)
- „Cărțulia aceasta conține o foaie de parcurs pentru cei care vor să devină părinți (demni de acest statut) și pentru cei care, deja părinți, se ocupă de copii minori, în formare. Primilor le voi desemna cadrul mai larg pe care viața cotidiană l-a ascuns, spunându-le cu argumente limpezi, de ce avem datoria de a deveni părinți, măcar dacă suntem biologic și anatomic în stare de așa ceva. Celorlalți le voi plasa o seamă de sfaturi practice derivate din propria mea experiență, dar și din modul meu de a înțelege cuprinsul unei vieți mulțumitoare.” (p.27)
- „Copiii sunt ambasadorii noștri din imperiul posterității, cu condiția de a nu-i reduce la versiunea noastră mai bună, ci de a-i conduce spre versiunea lor cea mai bună.” (p.31)
- „Să nu ne tratăm copiii ca pe niște idioți corigibili, ci ca pe niște parteneri de joacă pe termen lung.” (p.42)
- „În ce mă privește, nu recomand practicarea sportului de performanță. Acela cere sacrificii și eforturi și-l îndepărtează pe copil de școală și-l abonează la sigure decepții (căci, s-o recunoaștem, părinții care-și împing odraslele pe acest drum speră ca ele să stea mereu pe un podium bine remunerat: vor sta doar trei din sute de mii...)” (p. 50)
- „Ne trebuie o doză de conservatorism luminat pentru a nu converti uriașele avantaje ale culturii digitale într-o era a prostiei vocale, la scară mare, care se autosabotează într-un vacarm cacofonic.” (p.56)
- „Piața jucăriilor și a cărților pentru copii e destul de ofertantă și abundentă. E suficient să avem mereu în vedere un singur motiv al achiziției: îi poate dezvolta mintea?” (p. 98)
- „Bunele maniere nu sunt întotdeauna salvatoare, dar prețul absenței lor e sigur foarte piperat.” (154)
- „Să le spunem fiicelor noastre că feminitatea e potențată și prin ce ascunde, nu doar prin ce exhibă. Că excesul de make-up și accesorii, ca și atitudinea provocatoare (ca să nu mai vorbim de piercing , tatuaje, implanturi cu silicon sau profilări prin botox) pot obține rezultate suprinzător de proaste (inclusiv pentru sănătatea lor)”. (p.162)
- „Întrucât mass media își asigură audiența prin senzaționalim & tabloidizare, selectând cu precădere știrile proaste sau șocante, resimțim stresul cotidian al unor necazuri care, de fapt, nu ne privesc.” (p.222)
- „În cultura internetului și în contextul revoluției digitale, când librăriile sunt doldora de titluri interesante și călătoriile la îndemână, când există școli bune și în țară, așa cum rămâne deschisă și perspectiva ca orice elev serios să fie acceptat într-o mare universitate apuseană cu tradiții multiseculare, a te plânge că nu ai cum să-ți educi copiii e doar o lamentabilă minciună.” (p. 228)
Dacă vă întrebați...
- ... din ce soiuri sunt fructele din imaginea de mai sus, avem așa: piersică Filip, piersici Cardinal, caise Sulmona și prune Jubileum.
- Pe zdravăn.ro puteți deja comanda pomi din aceste soiuri, să-i plantați în curtea proprie (cu livrare la toamnă).