E. coli e prezentă în fiecare om. De ce nu ne îmbolnăvește pe toți?

Uneori, când apar dezechilibre în flora intestinală, E. coli se poate înmulți masiv, provocând îmbolnăviri. Există însă 6 tulpini E. coli patogene, desebit de periculoase, dintre care se distinge cea denumită O157:H7. 

Cum se produce contaminarea cu E. coli

  • prin contactul cu mediul animalelor;
  • prin consumul de lactate nepasteurizate;
  • prin consumul de carne insuficient gătită;
  • bând apă impură.

Ce boli cauzează E. coli

  1. Starea de boală se instalează la 2-8 zile după contaminarea cu o tulpină E. coli patogenă.
  2. Simptomele cele mai frecvente sunt diareea (adesea cu sânge) și crampele abdominale.
  3. La persoanele sănătoase, infecția trece de la sine în 7 zile. În unele cazuri, poate să dureze mai mult, iar severitatea bolii să fie mai ridicată.
  4. O complicație a infecției produse de E. coli este sindromul hemolitic-uremic, care este o perturbare gravă a activității rinichilor, ce se instalează pe măsură ce diareea dă semne de vindecare.

Persoane cu risc

  1. Infecția cu E. coli patogen poate fi mortală pentru oricine, prin complicațiile pe care le poate produce diareea.
  2. Pericolul major este însă reprezentat de instalarea sindromului hemolitic-uremic, ca efect al infecției cu E. coli patogen. 
  3. Cei mai vulnerabili la înfecțiile cu E. coli patogen sunt, în ordine: gravidele și copiii nou-născuți, copiii sub 5 ani, bătrânii și persoanele cu sistemul imunitar slăbit.

Cum se previne infecția cu E. coli

  1. Mâinile se spală temeinic cu săpun, după folosirea toaletei.
  2. În situațiile în care apa și săpunul nu sunt disponibile, se pot folosi produse de igienă pe bază de alcool. Acestea reduc drastic numărul germenilor patogeni, însă nu înlocuiesc apa cu săpun.
  3. După contactul cu animalele ori mediul acestora (fermă, magazin de animale de companie, grădină zoologică) mâinile se spală bine cu săpun.
  4. Mâinile se spală temeinic înainte de a pregăti biberonul ori hrana bebelușilor, înainte de a atinge gura copilului, suzeta sau alte obiecte pe care bebelușul obișnuiește să le introducă în gură.
  5. Suzeta și jucăriile care intră în contact cu gura copilului trebuie păstrate curate și frecvent sterilizate.
  6. Carnea se va consuma bine gătită. Pentru a deveni sigură pentru consum, temperatura cărnii trebuie să depășească temperatura de 70o C în procesul de gătire.
  7. Atenție să nu atingeți carnea gătită de ustensile care au intrat în contact cu carnea crudă, fără a fi bine spălate înainte!
  8. Prosoapele de bucătărie trebuie schimbate cât mai frecvent. Prosoapele de hârtie, de unică utilizare, asigură o protecție superioară.
  9. Se va evita consumul de lapte crud și produsele lactate nepasteurizate, mai ales dacă nu este cunoscută starea de sănătate a animalelor de la care acestea provin.
  10. Infectarea cu E. coli se poate produce și prin fructe și legume contaminate. E foarte important ca toate fructele și legumele să fie bine spălate sub un jet de apă, înainte de a fi consumate.
  11. Se va evita înghițirea de apă din locurile de scăldat precum lacuri și piscine, mai ales dacă acestea sunt folosite de alte persoane ori dacă au intrat animale în contact cu ele.
  12. Diareea și orice suspiciune de contaminare cu E. coli trebuie adusă la cunoștința medicului.

Știați că... 

  1. Mediul nostru de viață este o supă de micoorganisme? Aerul pe care îl respirăm, apa pe care o bem și hrana pe care o consumăm conțin milioane și miliarde de microorganisme.
  2. În organismul nostru sunt mai multe celule străine, decât celule care alcătuiesc propriul corp? Cu cele mai multe dintre aceste microorganisme corpul nostru este în simbioză. Viața umană nu ar fi posibilă fără acești prieteni nevăzuți și neștiuți.