Se închid sau nu supermarketurile în week-end? Răspunsul ministrului Agriculturii

Ieri, 23 februarie 2015, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, d-l Ichim Irimescu, a fost prezent în Parlament, unde a participat la discuțiile privind înființarea unei subcomisii pentru discutarea propunerilor legislative care vizează etichetarea laptelui, comercializarea produselor alimentare, închiderea în weekend a supermarketurilor și  prezența produselor românești pe rafturi în proporție de 51%.

În presă au apărut imediat mai multe știri care dădeau ca sigură închiderea supermarketurilor în week-end, pentru a încuraja vânzarea produselor autohtone în piețe și direct de la producători.

În urma dezbaterilor apărută în sfera publică, d-l ministru Ichim Irimescu a lămurit cum stau de fapt lucrurile, pe pagina sa oficială de Facebook:

„Vreau să clarific chestiunea privind solicitările producătorilor, respectiv ca hipermarketurile să-şi reducă programul în week-end şi că 51% din produsele agro-alimentare comercializate să fie produse în România. Aceasta deoarece mi s-au atribuit afirmaţii pe care nu le-am spus.  Mai întâi, consider că ar trebui analizat în ce măsură o reducere a orarului hipermarketurilor (închiderea cu una - două ore mai devreme în week-end) ar ajuta fermierii. Dacă analiza ar indica un efect pozitiv, atunci am putea discuta şi cu supermarketurile să vedem ce soluţie ar fi. În niciun caz nu se poate decide de către autorităţi închiderea hipermarketurilor în week-end! În altă ordine de idei, cu toţii ne-am dori cât mai multe produse româneşti în magazine, dar trebui văzut în ce mod se poate realiza. Pe timpul iernii este greu de presupus că România ar putea în câţiva ani măcar să asigure procentul respectiv la fructe şi legume în hipermarketuri”.