Ingrediente
- 7-8 flori de soc
- 10 litri apă
- 600 ml miere sau 1 kg zahăr
- 4-5 lămâi
- drojdie cât o alună
- petale de trandafiri de dulceață
Mod de preparare
-
Indiferent că folosiţi miere sau zahăr, dizolvaţi-le înainte în 2-3 litri de apă. Nu va mai trebui să amestecaţi pentru omogenizare după aceea.
-
Puneţi toată apa într-un vas, inclusiv mierea sau zahărul dizolvat, de preferinţă de sticlă (aşa veţi putea urmări procesul de fermentaţie).
-
Adăugaţi floarea de soc, lămâia tăiată felii şi, dacă aveţi, petalele de trandafir de dulceaţă.
-
Înainte de a adăuga drojdia, dizolvaţi-o într-un pahar cu apă.
-
Puneţi recipientul într-un loc călduţ, însă ferit de soare direct.
-
Fermentarea poate dura 3-5 zile.
-
Sucul este gata când devine uşor acid, pişcător.
-
Se filtrează şi se poate păstrea la frigider mai multe săptămâni, în sticle închise ermetic.
Recomandări
-
Floarea de soc să fie uscată!
-
Citricele conţin adesea urme de pesticide pe coajă. Spălaţi bine lămâile înainte de a le tăia, ideal cu o soluție de oțet.
-
Apa folosită trebuie să fie la temperatura camerei sau chiar un pic mai călduţă.