Cum recunoașteți tomatele coapte forțat

De ce se folosesc regulatori de creștere

  1. Deoarece, în acest mod, se accelerează procesul de maturare a fructelor, iar producătorii pot ieși mai devreme pe piață cu tomate.
  2. Dacă se tratează cu Ethrel câmpul de tomate, cantitatea de roșii care va fi recoltată odată va fi mai mare și, implicit, producătorul va reduce costurile cu recoltarea, fiind necesare mai puține treceri prin câmp.

Când se pot aplica regulatorii de creștere

  1. În cazul Ethrel (care este cel mai folosit), compania producătoare (Bayer Crop Science) recomandă ca aplicările să se facă atunci când roșiile au intrat în faza de maturare, atingând 5-30% din colorația finală.
  2. De asemenea, compania producătoare a Ethrel-ului recomandă ca recoltarea să se facă la maturitate deplină, adică la 14-21 zile după tratament. 
  3. Se consideră că în cele 14-21 zile substanța activă ce a accelerat maturarea s-a descompus și nu mai prezintă niciun risc pentru sănătatea oamenilor.

Sunt periculoase tomatele coapte forțat?

  1. În principiu, orice pesticid implică o doză de risc pentru sănătate, mai ales dacă nu sunt folosite în doze recomandate și nu se respectă timpii de așteptare de la ultimul tratament până la recoltare.
  2. Tomatele care arată ca cea din imagine și care, mai mult, au inima verde, în mod sigur au fost tratate cu un regulator de creștere și, mai grav, nu s-a respectat intervalul de așteptare dintre tratament și recoltare.

Ce se poate face

  1. Dacă ați cumpărat astfel de roșii, ceea ce mai puteți face este să le lăsați la temperatura camerei până se maturează deplin și culoarea caracteristică acoperă tot fructul.
  2. Iar data viitoare să cumpărați cu atenție mai sporită și în cunoștință de cauză!