De ce roșiile de grădină sunt mai bune
- În primul rând pentru că în grădină se pot cultiva soiuri care în sistem industrial sunt evitate: suculente, cu coajă subțire, forme neregulate etc.
- Nutriția tomatelor de grădină este superioară, mai ales dacă se folosește gunoi de grajd ori alte îngrășăminte organice. Dacă ne imaginăm că planta este o uzină, pământul fertil din grădină furnizează materii prime incomparabil superioare celor pe care le furnizează substratul obosit de seră industrială.
- Roșiile de grădină pot fi culese la supramaturare, când devin cu adevărat delicioase, pentru că planta le alimentează cu substanțe nutritive până în momentul recoltării.
De ce sunt lipsite de gust cele din supermarket
- În primul rând pentru că sunt recoltate cu mult înainte de atingerea maturității fiziologice. De obicei, roșiile din supermarket sunt recoltate în „prepârgă” și „pârgă”, adică atunci când abia se declanșează procesul de maturare. Maturarea continuă pe durata depozitării și transportului, însă spre deosebire de roșiile maturate pe plantă, în acest caz maturarea se produce consumând din rezerva acumulată, ceea ce conduce la o sărăcire în elementele care dau gustul bun.
- Tomatele produse în sistem industrial trebuie să fie aspectoase, cu coaja groasă și pulpa fermă, pentru a rezista la transport și păstrare. Gustul interesează mai puțin pe marii producători, deoarece cumpărătorii fac alegerea în funcție de înfățișare.
- Roșiile care se vând în supermarket sunt produse în monocultură, în sere în care se folosesc preponderent îngrășăminte chimice dozate să producă fructe cu o anumită înfățișare, care le asigură șanse mai mari să fie cumpărate. Tomatele de grădină își trag gustul bun din solul roditor și au o compoziție chimică ce nu poate fi egalată de tomatele cultivate în monocultură și fertilizate chimic.