Chardonnay
Chardonnay
Chardonnay

În diverse locuri ale lumii acest soi mai este numit: Șardone, Pinot Chardonnay - în România; Arnaison blanc, Arnoison, Aubaine, Auvernas, Auvergnat blanc, Gentil blanc, Pinot blanc Chardonnay, Plant de Tonnerre, Rousseau, Roussot, Chardonet, Morillon blanc - în Franța; Pinot bianco Chardonnay - în Italia; Fehér burgundi - în Ungaria; Rouci bilé - în Cehia; Burgunder weisser, Klöwner, Weiss Klöwner, Weisser Roländer, Weissklävner - în Germania.

Utilizare: 
  1. Chardonnay produce vinuri superioare seci, demiseci sau dulci licoroase, în funcție de condițiile climatice și de sol de care beneficiază.
  2. Vinul obținut din strugurii soiului Chardonnay este unul dintre cele mai scumpe și mai apreciate vinuri albe, în întreaga lume.
  3. Chardonnay este unul din cele trei soiuri de struguri acceptate de legislația franceză pentru producerea șampaniei, alături de Pinot noir și Pinot Meunier.
Originea: 
  1. Denumirea soiului Chardonnay vine de la comuna franceză Chardonnay din departamentul Saône-et-Loire din Burgundia.
  2. Autenticitatea soiului a fost recunoscută la expoziția viticolă de la Lyon din 1872. 
  3. În urma analizei ADN, a rezultat că soiul Chardonnay este rezultatul încrucișării soiurilor Pinot Blanc și Gouais blanc.
Arealul de răspândire și de cultură: 
  1. Este răspândit în toate țările viticole ale Europei, însă este cultivat cu precădere în Franța.
  2. În România poate fi întâlnit sub formă de culturi răzlețe în mai multe regiuni; pe suprafețe mai mari se cultivă în podgoria Murfatlar, unde produce vinuri de calitate, demiseci și licoroase.
  3. Dealurile Munteniei și Olteniei întrunesc condițiile extinderii culturii soiului Chardonnay.
  4. Rezultate foarte bune se obțin și pe solurile calcaroase ale podgoriei Purcari din Republica Moldova.
Descriere botanică: 
  1. Lăstarul este striat și scămos, cafeniu-roșcat pe partea expusă la soare.
  2. Ciorchinii apar pe nodurile 4/5, mai rar pe 3/4. Uneori, pot apărea și pe nodurile 4 sau 3/4/6, atunci când pe lăstar apar unul sau trei struguri.
  3. Soiul este autofertil, nu are nevoie de polenizator.
  4. Strugurii sunt mici, de aprox. 12 cm lungime, cu codiță scurtă și groasă.
  5. Boabele sunt mici (13mm) sferice sau turtite, galben-verzui. Miezul este suculent, din care rezultă un must necolorat, nearomat, dulce-acrișor.
Caracterizarea agrobiologică: 
  1. Chardonnay își încheie ciclul vegetativ în 166-195 zile, maturarea fiind asigurată atât în zonele de deal, cât și în cele de șes.
  2. Înflorește în intervalul cuprins între a treia decadă a lui mai și prima jumătate a lui iunie.
  3. Este un soi de vigoare medie spre mică. Dacă sarcina de rod lăsată este sub puterea butucului, soiul prezintă creșteri puternice, lăstarii crescând exuberant, în dauna producției, atingând și lungimi de 3 m.
  4. În solurile de șes, fertile, fără calcar, preferă portaltoiul Riparia Gloire.
  5. Pe dealuri se comportă mai bine pe portaltoii Chasselas x Berlandieri 41B, Berlandieri x Riparia Teleki, Kober sau Selecția Crăciunel 2.
  6. Chardonnay se poate cultiva în plantații pure, neavând nevoie de polenizatori.
  7. Cultivat în condiții prielnice, pe coaste însorite, soiul Chardonnay produce struguri de calitate deosebită, cu conținut ridicat de zahăr, din care se obțin vinuri de mare calitate, demiseci sau licoroase naturale.
  8. Lemnul se maturează bine atât la del, cât și la șes. Chardonnay este un soi rezistent la ger, dar sensibil la brumă. Este foarte rezistent la secetă.
  9. Nu este rezistent la mană, oidium și putrezirea cenușie. 
  10. Este atacat puternic și de Cochilis și Eudemis, care produc pagube mari, mai ales dacă atacul acestora este conjugat cu atacul de mucegai.
Caracterizarea agrofitotehnică: 
  1. Chardonnay are o fertilitate mijlocie, dar suportă sarcini mari, dacă este cultivat corespunzător.
  2. Cea mai potrivită tăiere pentru acest soi este cea mixtă, cu coarde având până la 14-16 ochi. Dacă se taie prea scurt, lăstarii vor crește luxuriant.
  3. Distanța de plantare este de 1,8 - 2 m între rânduri și 1,4 - 1,6 m între butuci pe rând, pe soluri fertile. Pe dealuri, distanțele se restrâng la 1,6 - 1,7m între rânduri și 1,2 - 1,5 pe rând.
  4. Operațiile în verde (plivitul, ciupitul) măresc producția și ajută la creșterea normală a butucului.
Caracterizarea tehnologică: 
  1. Strugurii de Chardonnay dau în pârg la sfârșitul lunii iulie - începutul lui august și ating maturitatea în luna septembrie. 
  2. În regiunile de deal și la Murfatlar, când strugurii intră în supracoacere, culesul are loc la sfârșitul lunii octombrie. În aceste cazuri, strugurii câștigă foarte mult în calitate.

Epoca de maturare:

Productivitatea: 
  1. Producția soiului Chardonnay este medie, uneori chiar mică și variază între 2,1 și 3,6 kg de struguri pe butuc.
  2. Producția mică, asociată cu pretențiile de cultură ridicate, fac ca vinul Chardonnay să fie unul dintre cele mai scumpe.
Variații si clone: 
  1. Soiul Chardonnay prezintă numeroase variații și clone, dintre care se remarcă o formă care produce struguri aromați.
Zonarea: 
  1. Se recomanda a fi cultivat în Dobrogea, Muntenia, Oltenia, Transilvania și în o parte dintre podgoriile Moldovei.