Putregaiul rădăcinilor și fructelor: boala tomatelor nepalisate
  1. Boala este cauzată de o ciupercă microscopică, ce atacă rădăcinile, frunzele și fructele de tomate. În cercul de plante gazdă se mai află ardeii și vinetele.
  2. Poate fi foarte păgubitoare pentru tomatele în câmp, în anii călduroși și ploioși.
  3. Infecția fructelor se produce când sunt încă verzi, dar simptomele apar la maturare, sub înfățișarea unor pete circulare mai scufundate și mai închise la culoare decât tegumentul. Infecția avansează cauzând crăparea epidermei, ciuperca pătrunzând tot mai adân în pulpă.
  4. Pe frunze boala se manifestă sub forma unor puncte negre cu contur galben. Pe rădăcini infecția produce un putregai uscat.
Cum poate fi prevenit: 
  1. Cele mai afectate sunt culturile de tomate nepalisate, cu o slabă ventilație la nivelul solului. 
  2. Palisarea și defolierea tomatelor preîntâmpină apariția bolii.
Cum se combate bio: 
  1. Rotația culturii este necesară, mai ales după anii în care s-au manifestat atacuri semnificative.
  2. Boala este favorizată de terenurile cu drenaj slab, care rețin apa, motiv pentru care se recomandă cultivarea tomatelor pe terenuri cu drenaj bun.
Cum se combate chimic : 
  1. Tratamentele cu fungicide sunt ineficiente pentru infecțiile pe rădăcini sau după ce fructele au fost penetrate de ciupercă.
  2. Fungicidele avizate în țara noastră pentru combaterea acestei boli sunt:
Culturi afectate: 
tomate