Crama Basilescu
Crama Basilescu
Crama Basilescu
Crama Basilescu
Crama Basilescu
Crama Basilescu

S.C. LA VIE S.R.L.

Strada Valea Nucetului, nr. 23, Urlaţi, jud. Prahova, România. 

004 0244 271 053 – tel/fax
004 0745 523 537 – mobil
  1. Crama Basilescu a fost înființată de Nicolae Basilescu, nume de referință în viața politică și socială din perioada interbelică, cel mai longeviv decan al Facultății de Drept din București. Nicolae Basilescu a fost cel care a pus piatra de temelie a Cartierului Bucureștii Noi, cu Parcul Basilescu.
  2. Profesia de avocat a lui Nicolae Basilescu s-a împletit cu pasiunea pentru vinuri. Acesta va iniția în locul lui de baștină, la Urlați, o plantație de viță de vie, producând vinuri pe care le vinde pe plan local.
  3. Fiul lui Nicolae Basilescu, Aristide, moștenește de la tatăl său pasiunea pentru vie și vin, deși și el avea o profesie în alt domeniu - șef de catedră la Facultatea de Economie Politică a Universității București. După căsătoria  cu o franțuzoaică, Aglae Saint Georges de Posingen, Aristide Basilescu începe colaborarea cu Restaurantul „Capșa” din București și cu „Maison de Champagne St. Marceaux&Co”.
  4. În perioada 1910 - 1921, cu ajutorul mai multor instituții - Banca Marmorosch Blank et Co., Societatea Națională de Credit Industrial, Banca Națională a României, Maison de Champaigne St. Marceaux & CO. - Franța, Basilescu restaurează Fabrica de Bere din Bucureștii Noi și o transformă în Fabrica de Șampanie Naturală (viitoarea Fabrică Zarea).
  5. În 1928, Maison de Champaigne St. Marceaux&Co, companie  fondată la Reims în 1837, a autorizat asocierea mărcii sale cu numele lui Nicolae Basilescu pentru șampania produsă în crama acestuia.
  6. În 1949, statul comunist confiscă toate bunurile și terenurile familiei Basilescu, iar membrii ei sunt mutați la Mizil, unde au avut domiciliu forțat până în 1964.
  7. Între anii 2003-2008, Anne Marie Basilescu, fiica lui Aristide, reușește să recupereze plantațiile expropriate de regimul comunist și să reînvie tradiția vinurilor produse la Urlați.
  8. Astăzi, Crama Basilescu are 400.000 butași de vie, care se întind pe 100 ha (60 ha la Urlați și 40 ha la Pietroasa). Vinificatorul cramei este Catalin Costache , iar manager Dana Sofia.

Soiuri cultivate

  • Fetească neagră
    vezi soiul
  • Un butuc de Cabernet Sauvignon de peste 20 de ani.
    Cabernet Sauvignon
    vezi soiul
  • Merlot
    vezi soiul
  • Pinot noir
    vezi soiul
  • Chardonnay
    vezi soiul
  • Busuioacă (tămâioasă) de Bohotin
    Busuioacă de Bohotin
    vezi soiul
  • Riesling italian
    vezi soiul
  • Tămâioasă românească, strugure supramaturat
    Tămâioasă românească
    vezi soiul

Mărci de vin deținute

Vinuri de creație: Golem Roșu, Golem Alb.

Îngeri din micul Paris: Fetească Neagră, Roze, Fetească Albă, Chardonnay, Sauvignon Blanc.

Eclipse: Fetească neagră, Roze, Fetească Albă, Riesling italian, Sauvignon blanc, Busuioască de Bohotin, Tămâioasă românească.

Vin desert: Busuioască de Bohotin

 

  • Golem
    Golem
  • Îngeri din Micul Paris
    Îngeri din Micul Paris
  • Eclipse
    Eclipse
  • Vin desert
    Vin desert

Plaiuri viticole deținute de Crama Basilescu

Situația financiară