Reguli generale
-
Răsadurile se plantează un teren bine pregătit (prin arătură, săpare, mărunţire).
-
La plantarea în câmp, răsadurile trebuie să aibă în jur de 45 de zile, să fie viguroase, sănătoase şi bine călite.
-
Plantarea în câmp a răsadurilor se face după ce a trecut pericolul brumelor, iar în sol temperatura depăşeşte 10°C la adâncimea de 10-15cm adâncime.
-
Calendaristic, momentul optim corespunde intervalului de 15-20 aprilie în sudul ţării şi jurul datei de 1 mai în jumătatea nordică a ţării.
-
Distanţa de plantare trebuie să ţină cont de caracteristicile speciei şi soiului. De regulă, această informaţie se găseşte pe plicurile cu seminţe.
-
Plantarea propriu-zisă se face cu plantatorul, o lopăţică de grădină sau orice alt obiect care poate deschide o adâncitură suficient de largă cât să intre răsadul fără a fi forţat.
-
Cu atenţie se trage pământ lângă rădăcini, se apasă cu delicateţe să nu rămână aer, având grijă ca planta să rămână în poziţie dreaptă.
-
Toate răsadurile (cu excepţia tomatelor şi a vinetelor, care se plantează mai adânc) se plantează la acelaşi nivel cu care au fost obişnuite ca răsaduri.
-
Păstraţi o rezervă de răsaduri, pentru a le înlocui pe cele eşuate, de îndată ce nivelul de ofilire trece sub nivelul minim din care plantele şi-ar mai putea reveni.
Lucruri de făcut înaintea plantării răsadurilor
-
Dacă folosiţi un sistem de udare prin picurare, desfăşuraţi-l înainte de plantare, pentru a putea aşeza planta exact lângă picurătoare. Liniile de irigare prin picurare trebuie să treacă exact pe lângă plantă.
-
Dacă folosiţi tutori ca sistem de susţinere este mai bine, de asemenea, să faceţi acest lucru înainte sau imediat după plantare. Dacă o veţi face mai târziu, veţi răni rădăcinile, plantele vor suferi şi vor fi expuse la îmbolnăviri.
Un pont
- Dacă vreţi să aveţi legume pe o durată mai lungă şi să nu se coacă toate odată, eşalonaţi plantarea răsadurilor pe lotul dedicat, la întervale de o săptămână.