Când şi cum se plantează răsadurile

Reguli generale

 1. Răsadurile se plantează un teren bine pregătit (prin arătură, săpare, mărunţire).
 2. La plantarea în câmp, răsadurile trebuie să aibă în jur de 45 de zile, să fie viguroase, sănătoase şi bine călite.
 3. Plantarea în câmp a răsadurilor se face după ce a trecut pericolul brumelor, iar în sol temperatura depăşeşte 10°C la adâncimea de 10-15cm adâncime.
 4. Calendaristic, momentul optim corespunde intervalului de 15-20 aprilie în sudul ţării şi jurul datei de 1 mai în jumătatea nordică a ţării.
 5. Distanţa de plantare trebuie să ţină cont de caracteristicile speciei şi soiului. De regulă, această informaţie se găseşte pe plicurile cu seminţe.
 6. Plantarea propriu-zisă se face cu plantatorul, o lopăţică de grădină sau orice alt obiect care poate deschide o adâncitură suficient de largă cât să intre răsadul fără a fi forţat.
 7. Cu atenţie se trage pământ lângă rădăcini, se apasă cu delicateţe să nu rămână aer, având grijă ca planta să rămână în poziţie dreaptă.
 8. Toate răsadurile (cu excepţia tomatelor şi a vinetelor, care se plantează mai adânc) se plantează la acelaşi nivel cu care au fost obişnuite ca răsaduri.
 9. Păstraţi o rezervă de răsaduri, pentru a le înlocui pe cele eşuate, de îndată ce nivelul de ofilire trece sub nivelul minim din care plantele şi-ar mai putea reveni.

Lucruri de făcut înaintea plantării răsadurilor

 1. Dacă folosiţi un sistem de udare prin picurare, desfăşuraţi-l înainte de plantare, pentru a putea aşeza planta exact lângă picurătoare. Liniile de irigare prin picurare trebuie să treacă exact pe lângă plantă.
 2. Dacă folosiţi tutori ca sistem de susţinere este mai bine, de asemenea, să faceţi acest lucru înainte sau imediat după plantare. Dacă o veţi face mai târziu, veţi răni rădăcinile, plantele vor suferi şi vor fi expuse la îmbolnăviri.
Un pont
 • Dacă vreţi să aveţi legume pe o durată mai lungă şi să nu se coacă toate odată, eşalonaţi plantarea răsadurilor pe lotul dedicat, la întervale de o săptămână.