Cum se face și care este rostul plivitului (copilitului) la pomi
Cum se face și care este rostul plivitului (copilitului) la pomi
Cum se face și care este rostul plivitului (copilitului) la pomi

Unde se aplică și care este avantajul

 1. Plivirea lăstarilor se aplică la pomii tineri, cu creșteri viguroase, în anii de formare a coroanei.
 2. Aplicată corect și inteligent, prin această metodă se scurtează timpul de formare al coroanei, se obține o coroană armonioasă și se grăbește intrarea pomului pe rod.
 3. Prin plivirea lăstarilor se împiedică formarea de ramuri în poziții nedorite, care vor trebui apoi suprimate prin tăieri, ceea ce înseamnă o risipă uriașă de substanțe sintetizate.
 4. Metoda poate fi aplicată la toate speciile pomicole, în primii ani de viață ai pomului, când se formează coroana. 
 5. Aplicată la pomii sâmburoși, aceștia sunt scutiți de tăierile în uscat, care sunt deosebit de traumatizante, putând cauza scurgeri masive de clei.

Cum se procedează

 1. Ca să putem face corect această lucrare, trebuie să știm câte ceva despre tăierea pomilor, să fi înțeles din proprie experiență ce probleme ridică o ramură crescută necorespunzător în coroană sau măcar să avem o bună imaginație.
 2. Principiul este destul de simplu: fiecare mugure pornit în vegetație indică direcția de creștere; cei care sunt poziționați necorespunzător vor fi suprimați.
 3. Astfel, vor fi îndepărtați, fără comentarii, lăstarii care cresc pe spinarea șarpantelor, care vor forma ramuri lacome, orientate spre interiorul coroanei. (Analizați cu atenție imaginile de mai jos).
 4. De asemenea, vor fi suprimați și lăstarii de la capătul ramurilor principale orientați spre interior, favorizând în acest mod lăstarul orientat spre exterior, cel care deschide coroana.
 5. Când apar lăstari concurenți, îl vom păstra pe cel mai bine situat. 
 6. Plivirea lăstarilor se face optim în perioada în care aceștia sunt încă ierboși.

Important

Dacă plivirea se face după ce lăstarii s-au alungit, i-ar ruperea acestora provoacă răni, lucrarea trebuie făcută înaintea unui tratament cu fungicide.