Afine în asfințit
Afine în asfințit
Flori de afin
Flori de afin
Afine crude și coapte
Afine crude și coapte
Delicioase și sănătoase!
Delicioase și sănătoase!
Tufă de afin
Tufă de afin
Se mai numește și: 
afin negru, afin de munte, asine, popușoare, afene
Unde se găsește: 
  1. Se întâlnește în zonele montane, până la altitudini de 2000 m, în special versanții umbriți și umezi, luminișuri, pe pajiști și stâncării.
  2. Formează tufișuri compacte sau în asociere cu merișorul.
  1. Afinul este un subarbust stufos, rămuros, cu frunze mici, ovale, verde-deschis, crestate pe margini.
  2. Florile sunt roșietice, albe sau roz, cu petalele unite sub formă de clopot.
  3. Înflorește în lunile mai-iunie.
  4. Fructul este o bacă sferică, zemoasă, bleumarin, acoperită cu pruină, cu gust violet, dulceag-acrișor, foarte plăcut.

Înflorește în:

  Mai  Iunie
Ce se recoltează: 
  1. Florile și frunzele se recoltează în lunile mai - august.
  2. Fructele se recoltează atunci când ating maturitatea deplină, în lunile iulie - august.

Se recoltează în:

  Mai  Iunie  Iulie  August
Proprietăți terapeutice: 
  1. Afinul este antidiabetic, diuretic, hipoglicemiant, antidiareic, antiseptic digestiv, antihelmintic, antidizenteric, antiseptic urinar, coronaro-dilatator, dizolvant uric.
  2. Are proprietăți aperitive și nutritive și îmbunătățește vederea nocturnă.
Acțiuni terapeutice: 

Afinul poate fi utilizat în tratarea și ameliorarea următoarelor afecțiuni:

Alte utilizări: 
  1. Deși o plantă medicinală excelentă, afinul este cunoscut mai ales datorită produselor alimentare în componența cărora intră.
  2. Din afine se prepară excelente dulcețuri, gemuri, compoturi, confiate și, desigur, afinata, un lichior foarte apreciat.
  3. Mai puțin cunoscut este faptul că afinele se pot mura, consumându-se iarna ca salată.

Plante care se recoltează în Martie