Legumele din comerț sunt mai sănătoase decât fructele
Legumele din comerț sunt mai sănătoase decât fructele

Situația la legume

  1. Au fost analizate 624 de probe de legume, prelevate din depozite en gros, supermarketuri, piețe și depozite ale producătorilor.
  2. 433 de probe nu prezentau reziduuri de pesticide.
  3. La 180 de probe s-au găsit reziduuri de pesticide, dar cu valori mai mici decât limitele maxime admise de legislație.
  4. 11 probe prezentau reziduuri de pesticide mai mari decât cele permise de legislație.
  5. Probele cu conținut ridicat de reziduuri de pesticide erau de salată, ceapă verde, pătrunjel și ardei.
  6. Probele de legume care prezentau cele mai scăzute niveluri ale reziduurilor de pesticide au fost cele de ceapă, varză, cartofi, castraveți, fasole boabe, dovlecei, conopidă, ciuperci, ridichi, praz, mazăre păstăi, spanac, tomate, morcovi, fasole verde etc.
  7. Cele mai frecvente pesticide detectate în legume sunt din categoria fungicidelor.
  8. Pesticidele detectate în legume erau reziduuri de fungicide și insecticide formulate cu următoarele substanțe active: carbendazim, ciprodinil, boscalid, clorotalonil, imidacloprid, tiofanat-metiliprodionclorpirifos, fludioxonil.
  9. Comparativ cu anul 2014, ponderea probelor de legume cu conținut de reziduuri de pesticide a scăzut de la 35% la 31%.

Situația la fructe

  1. Pentru evaluarea nivelului de reziduuri de pesticide din fructele produse în România, au fost analizate 365 de probe, prelevate din depozite en gros, supermarketuri, piețe și depozite ale producătorilor.
  2. Pe 196 de probe nu au fost identificate reziduuri de pesticide.
  3. 168 de probe aveau reziduuri de pesticide, însă acestea se încadrau sub limita maximă admisă de legislație.
  4. 1 probă de mere (din 76 analizate) conținea reziduuri de pesticide peste limita legală admisă.
  5. Probele de fructe la care au fost depistate reziduuri de pesticide în proporție mai mare au fost cele de struguri de masă, struguri de vin, mere, căpșuni, cireșe și caise.
  6. Probele de fructe care prezentau cele mai scăzute niveluri ale reziduurilor de pesticide au fost cele de: pepene verde (0%), pepene galben, prune, afine și pere.
  7. Pesticidele detectate în legume erau reziduuri din fungicide și insecticide formulate cu următoarele substanțe active: carbendazim, tebuconazol, clorpirifos, iprodion, boscalid, pirimetanil, ciprodinil, fluopicolide.
  8. Comparativ cu anul 2014, ponderea probelor de fructe cu conținut de reziduuri de pesticide a scăzut de la 49% la 46%.

Concluzii

  1. Rezultatele studiului sunt încurajatoare și de natură să limiteze temerile, adesea exagerate, cu privire la nivelul reziduurilor de pesticide din fructe, legume și alte produse de natură vegetală.
  2. Din acest raport se poate trage concluzia că fructele și legumele produse la noi în țară sunt de calitate și nu prezintă riscuri pentru sănătate, iar tratamentele fitosanitare sunt făcute de producători în mod responsabil.
  3. Legumele se dovedesc o sursă de produse vegetale mai sănătoase decât fructele.
  4. Rămân, totuși, întrebări cu privire la produsele din import, care intră în supermarketuri fără a fi verificate de autoritățile românești, în baza unor documente de analiză oferite exportator.