Floare şi păstăile de vanilie, secretul unui gust fără egal!
Floare şi păstăile de vanilie, secretul unui gust fără egal!
Vanilla pompona, absolut splendidă!
Vanilla pompona, absolut splendidă!

Liană ce se caţără cu ajutorul rădăcinilor adventive, folosite ca şi crampoane. Din păstăile acesteia se obţine inconfundabila aromă de vanilie.

Origine: 

Antile, Mexis, Polinezia.

Frunze: 

Alungite, de 15-20 cm, plate, coriacee, fixate pe toată lungimea tulpinii monopodiale cilindrice.

Flori: 

Inflorescenţe cu până la 10 flori efemere, având diametrul de 6-8 cm, cu aspect cerat. După fecundare, naturală sau provocată artificial, pedunculul florii se transformă într-o capsulă alungită, aşa-numita "păstaie de vanilie".

Pământ: 

Un amestec asemănător celui pentru orhidee: scoarţă de pin, rădăcini de polipodium, polistiren expandat, muşchi şi puţin pământ de frunze ori turbă.

Îngrășământ: 

Din aprilie până septembrie, o dată pe săptămână, îngrăşământ lichid pentru orhidee.

Umiditatea aerului: 

70-80%. Prezenţa unui umidificator electric este absolut necesară.

Udare: 

Până la de 3 ori pe săptămână, în funcţie de temperatura ambiantă şi de sezon.

Lumină: 

Intensă, dar niciodată în soare direct.

Minima: 
13°C
Maxima: 
24°C
Transplantare: 

O dată la 2 ani, primăvara.

Dimensiuni: 

Peste 30 m în natură, până la 3 m în ghiveci, în seră.

Înmulţire: 

Este destul de dificilă, prin butăşirea tulpinii.

Cerinţe specifice: 

Cel mai mult îi place să se caţere în mod natural pe un palmier.

Durata de viaţă: 

1-3 ani în casă, până la 10 ani în condiţii optime, de seră.

Sfat

  • În seră, cultivaţi plantele în ghivece suspendate, deoarece mişcarea sevei în jos, mai lentă, va favoriza înflorirea.
conținut sponsorizat