Reguli pentru tratamente chimice responsabile
Dacă aveți o livadă și vreți să faceți tratamente chimice, trebuie să aveți bine însușite următoarele noțiuni:
- Care sunt bolile și dăunătorii specifici pomilor pe care vrem să-i controlăm prin tratamente. Nu facem tratamente „ca să fie bine”, ci întotdeauna trebuie să știm ce boală sau dăunător vrem să prevenim sau să combatem.
- Care este momentul optim de tratament.
- Nu stropim otova toți pomii, de la un capăt la altul al livezii. De regulă, nevoile de protecție sunt diferite. Dacă nu faceți tratamente țintite pe specii, respectați măcar distincția sâmburoase / semințoase.
- Care sunt produsele fitosanitare pe care le putem folosi la tratamente pentru boala sau dăunătorul vizat. Pentru majoritatea bolilor și dăunătorilor există și zeci de alternative, formulate cu substanțe active identice sau diferite. Diferența de preț o face, de regulă, modul de formulare și, mai ales, numele producătorului. Nu e înțelept să mergem doar pe recomandarea vânzătorului de la farmacia fitosanitară.
- Ne informăm și ne asigurăm că produsul fitosanitar folosit este exact cel de care avem nevoie. Înainte de a cumpăra un produs sau măcar înaintea aplicării tratamentului, trebuie citite atent instrucțiunile.
- Care este diferența dintre un pesticid sistemic și unul de contact și în funcție de care motive alegem unul sau altul.
- Nu aplicăm mai mult de 2-3 tratamente (după caz) cu pesticide sistemice pe sezon, formulate cu aceeași substanță activă, pentru a nu crea superdăunători, adică microorganiste și dăunători greu de combătut, cu imunitate la tratamente.
- Tratamentele cu produse sistemice se aplică în prima parte de vegetație, pentru a ne asigura că, până la culesul fructelor, reziduurile chimice din plante vor fi dispărut.
- Se respectă cu strictețe indicațiile de aplicare oferite de producător.
- Se respectă cu maximă strictețe timpul de așteptare de la ultimul tratament până la recoltare.
- Nu se aplică insecticide pe pomii înfloriți, pentru a nu omorî albinele. Excepție fac produsele care nu sunt nocive pentru albine dar, și în acest caz, nu vom face tratamente în timpul zilei, când zboară albinele.
- Nu se mai aplică tratamente chimice după ce fructele dau în pârgă și chiar mai devreme.
Cum e în livezile industriale
În livezile unde se cultivă pomi pe suprafețe mari, schema de tratamente e gândită în așa fel încât pomii să fie protejați chimic pe toată durata ciclului vegetativ.
Nici nu se pune problema a se risca recolta prin sărirea unui tratament, deoarece asta se traduce în pierderi de producție, cu toate consecințele nefaste pe care asta le poate avea asupra unei afaceri.
Ca să se vândă bine, pomicultorii știu că fructul trebuie să fie lipsit de orice cusur. Or, asta nu se poate, în condiții de monocultură, fără protecția oferită de pesticide.
Cum e în livada de acasă
Cu totul altfel stau lucrurile în cazul livezilor familiale, alcătuite din câteva zeci de pomi.
La îngrijirea livezii familiale avem la dispoziție măsuri de neconceput în cazul livezilor pe suprafețe de zeci de hectare.
Doar câteva exemple: în livada familială, lăstarii cu afide pot fi îndepărtați prin tăiere, la fel și focarele incipiente de boală, dacă nu sunt prea multe, omizile mai pot fi culese cu mâna, tratamentele pot fi aplicate doar pe pomii atacați sau numai pe porțiunile atacate din pomi etc. Toate aceste măsuri limitează drastic uzul de pesticide.