Ce va face UE cu pesticidele care ucid albine

Dezbaterea

 1. În ultimii ani s-a constatat o reducere drastică a populaţiilor din Europa de Vest.
 2. Cauza pare a fi, după toate probabilităţile, agricultura intensivă dar, mai ales, uzul pesticidelor.
 3. O serie de organizaţii care militează pentru protecţia mediului au adus date care demonstrează efectele devastatoare ale pesticidelor asupra albinelor.
 4. Marii producători de pesticide au ripostat spunând că datele de impact sunt neconvingătoare şi au susţinut că măsura va afecta producţia de alimente.
 5. Un raport al Agenţiei Europene pentru Securitatea Alimentară, publicat în ianuarie 2013, a concluzionat că pesticidele prezintă un risc ridicat pentru polenizatori, inclusiv pentru albine.
 6. În cadrul dezbaterii s-a arătat că albinele ne fac un serviciu gratuit, care, în lipsa lor, ne-ar costa extrem de scump.

Efectele măsurii luate de CE

 1. Va fi interzisă comercializarea către cultivatorii amatori de pesticide neonitinoide.
 2. Va fi interzisă vânzarea şi uzul seminţelor tratate cu neocotinoizi.
 3. Moratoriul UE nu se va aplica în cazul culturilor neatractive pentru albine şi (în unele ţări) în cazul cerealelor de iarnă.

Ce sunt pesticidele neonicotinoide

 1. Nicotina nu este dăunătoare doar oamenilor, sub forma ţigaretelor, ci este extrem de toxică şi pentru insecte.
 2. Pesticidele neonicotinoide sunt compuşi de sinteză asemănători nicotinei, care afectează sistemul nervos al insectelor, însă prezintă riscuri mai scăzute faţă de mamifere, decât alte pesticide.
 3. Pesticidele neonicotinoide sunt sunt solubile în apă, ceea ce înseamnă că pot fi administrate în sol. Asta înseamnă că sunt pesticide sistemice, care transformă întreaga plantă (rădăcini, tulpini, frunze, fructe , polen) într-o fabrică de otravă.
 4. Neonicotinoidele sunt adesea folosite în tratarea seminţelor, prin aplicarea unui înveliş pe seminţe, înainte de însămânţare.