Rulou de gazon
Rulou de gazon

Rulourile de gazon - soluția rapidă

 1. Asigură o înverzire rapidă a curții. Practic, în 24 ore curtea poate fi complet înverzită.
 2. Teoretic, rulourile se pot monta în orice moment al anului, cu excepția perioadei cu îngheț la sol și lunile de caniculă (iulie-august). Dar montarea de rulouri în iulie-august e riscantă deoarece, datorită stresului termic, e posibil să apară ofiliri și chiar necroze, chiar și dacă irigarea este abundentă.
 3. Ideal ar fi ca rulourile să fie montate în grădină primăvara devreme, de îndată ce se poate lucra solul.
 4. Solul pe care urmează a fi așezate rulourile trebuie să fie de calitate, bine lucrat și perfect nivelat. Pungile de aer dintre rulou și solul grădinii vor cauza pierea ierbii în acele zone.
 5. Foarte important e și faptul ca rulourile să fi fost recoltate în ultimele 24, hai 48 de ore (dacă a fost păstrat în condițiile optime). Distanța mai mare dintre momentul recoltării și cel al montajului va cauza un stres suplimentar și va întârzia prinderea.
 6. Întreținerea optimă post-montaj e vitală. Dacă suferă de secetă, rulourile se pot usca și în 2-3 zile.
 7. Legat de preț, costurile sunt destul de măricele, dar trebuie luat în calcul că un rulou de calitate are măcar 1 an de la însămânțare.
 8. Dacă suprafața de acoperit este mare și bugetul o permite, e recomandat să apelați la o firmă care, pe lângă rulourile de gazon, vă pot asigura și pregătirea terenului, montajul rulourilor, instalarea unui sistem de irigare și care să vă poată oferi și garanție.

Sfaturi:

 • La montare, rulourile trebuie să arate impecabil, fără zone decolorate, fără simptome de îmbolnăvire sau cu buruieni;
 • După montare, rulourile trebuie să fie perfect îmbinate;
 • Irigația din abundență e obligatorie pentru reușita transplantării rulourilor.

Gazonul din sămânță - mai ieftin și mai rezistent

 1. Este clar, mult mai ieftin. Practic, doar sămânța costă.
 2. E bine să alegeți sămânța pentru tipul de gazon potrivit curții dumneavoastră. 10-20 minute documentare la raftul de grădinărit și sunteți edificat.
 3. Să nu puneți gazon de umbră dacă curtea e în plin soare. Gazonul recomandat pentru curți însorite, în schimb, se descurcă bine și la umbră.
 4. Ca să fiți sigur că obțineți o germinație uniformă, puteți folosi mai multă sămânță, până la dublu față de cât se recomandă pe ambalaj. Foarte important e să și o semănați uniform. Dacă nu  puteți face asta la mână, există semănători manuale, care fac o treabă optimă.
 5. Un lucru important: gazonul din sămânță este mai rezistent pentru că are rădăcina mai adâncă, față de cel obținut din rulouri. În consecință, cel din rulouri este mai sensibil la secetă și piere mai repede dacă nu este irigat suficient în perioadele secetoase.

Sfaturi:

 • Foarte important este momentul de însămânțare. Ideal e să faceți acest lucru toamna, începând cu septembrie, într-un sol bine lucrat și nivelat. În acest mod, în aprilie-mai veți avea un gazon bine îndesit, numai bun de un fotbal de el.
 • Dacă nu puteți toamna, atunci trebuie să semănați primăvara cât mai devreme.
 • După ce vin căldurile (mai-iunie) sămânța de gazon nu mai germinează, așa că nici nu vă mai obosiți să semănați atunci, dacă nu reușiți în epoca optimă.